Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maktbruk i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forholdene har ikke vært de aller beste for å skille rett fra urett i det første, kaotiske året etter at den serbiske provinsen Kosovo i realiteten ble et mandatområde under kontroll av FN og NATO. Lovløsheten har hersket. Særlig den serbiske minoriteten og sigøynere har lidd under overgrep fra seierherrenes side. Verken NATOs KFOR-soldater eller FNs håpløst underbemannede politistyrke UNMIK har fått ressurser nok til å ta kontroll over hevnaksjoner og ren kriminalitet. Fengsler finnes knapt. Selv drapsmenn slippes fri uten rettergang.
  • Det er under slike ekstreme og ofte sterkt provoserende forhold den norske KFOR-kontingenten har tjenestegjort. De settes på vanskelige prøver. De to siste dagene har Dagbladet avdekket at den norske generaladvokaten nå etterforsker den meget dramatiske pågripelsen av kosovoalbaneren Arben Elshani (19). Elshani skal ha blitt kledd naken, fått tape over øynene, blitt kastet om bord i et militært kjøretøy og lenket til et piggtrådgjerde før han ble sluppet fri og gitt førstehjelp av en norsk sanitetssoldat.
  • Den militære påtalemyndigheten må ta stilling til om dette var en lovlig pågripelse eller et meget graverende og torturliknende tilfelle av straffbar maktbruk. Uansett hvordan forholdet blir bedømt strafferettslig, finner vi det direkte opprørende at den norske KFOR-ledelsen har ventet i så lang tid med å innrapportere saken. Pågripelsen fant sted 26. april. Først i forrige uke ble saken etterforsket av norsk påtalemyndighet. I mellomtida har de involverte vært i vanlig tjeneste, noe som dessverre gir et svært tvetydig signal til de øvrige norske soldatene om hvilken framferd som er akseptabel på fremmed jord.
  • Vi finner det også graverende at den norske bataljonsledelsen dekker seg bak arrestantens tidligere framferd. Vi erkjenner uten videre at KFORs soldater har et spillerom for lovlig maktbruk for å avverge fare for seg selv eller andre. Det som ikke kan aksepteres, er enhver tendens til stilltiende aksept eller legitimering av en brutalisert og forrående oppførsel i en provins som har sett nok vold.