Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Maktbruken var ikke planlagt

Russiske sikkerhetsstyrker hadde ikke planlagt å bruke makt for å få slutt på gisselaksjonen i Beslan, sa president Vladimir Putin da han lørdag morgen besøkte byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

250 mennesker er nå bekreftet døde etter kaoset som oppsto da gisselaksjonen på en skole i Beslan i Nord-Ossetia tok slutt fredag, opplyser helsemyndigheter i byen til nyhetsbyrået Interfax. Over 700 personer ble såret under dramaet. Lørdag morgen lå 531 personer, halvparten barn, fortsatt på sykehus. To transportfly med medisinsk personell og utstyr er sendt til området.

De fleste av de 250 ofrene ble drept av gisseltakernes bomber eller da deler av taket på gymsalen raste sammen, opplyser politiet lørdag.

- Vi undersøkte alle mulige handlingsmåter i Beslan, men bruk av makt var ikke planlagt. Ting skjedde veldig raskt og uventet, men spesialstyrkene viste mot. Dessverre led de store tap, sa den russiske presidenten, som også uttrykte medfølelse med de etterlatte etter dramaet i Beslan.

- I dag lider hele Russland med dere, sa Putin, og la til at «alle som sympatiserer med terroristenes provokasjoner, vil bli betraktet som medskyldig».

Gisseltakere på frifot?

Det er fortsatt uklart hvorfor skolen ble stormet fredag. Men det synes klart at flere av gislene klarte å rømme da to eksplosjoner rammet skolen. Gisseltakerne skjøt etter gislene som rømte i panikk, noe som ifølge russiske myndigheter tvang sikkerhetsstyrkene til å skyte tilbake.

27 gisseltakere ble ifølge russiske nyhetsbyråer drept under aksjonen fredag, og ti av dem skal være fra arabiske land. Tre av gisseltakerne skal være arrestert av russiske myndigheter. Men lørdag morgen var tre andre gisseltakere fortsatt på frifot, melder BBC.

Minst ti medlemmer av de russiske spesialstyrkene ble drept under kampene for å befri gislene på skolen. Det antas at over 1.000 barn og foreldre ble holdt som gisler.

Stenger grenser

På grunn av frykt for at gisseltakere skal klare å komme seg unna har Vladimir Putin gitt ordre om stenging av grensene til republikken Nord-Ossetia.

- Jeg har gitt ordre om å sperre av Beslan, begrense trafikken over de administrative grensene og stenge de statlige grensene i den sørlige delen av Nord-Ossetia, sa Putin.

Han reiste lørdag morgen direkte fra flyplassen til et sykehus hvor flere hundre barn og voksne som ble skadd under aksjonen, er innlagt til behandling. Putin oppholdt seg på sykehuset i en halv time, og dro deretter videre for å snakke med de militære lederne som ga ordre om at skolen skulle stormes fredag. Presidenten møtte også Nord-Ossetias president Aleksander Dzasokhov i Beslan.

- Basajev bak aksjonen

Den tsjetsjenske krigsherren Sjamil Basajev planla gisseltakningen i Nord-Ossetia, mens en av hans mest høytstående medhjelpere utførte aksjonen, skriver Itar-Tass.

Opplysningene kommer fra anonyme kilder i sikkerhetstjenesten. Det skal ha vært en av Basajevs viktigste støttespillere, Magomet Jevlojev, som utførte aksjonen. Jevlojev er en av Basajevs underordnede, og han skal også ha planlagt, utført og finansiert tidligere angrep både i Ingusjetia og i den krigsherjede utbryterrepublikken Tsjetsjenia, melder Itar-Tass.

I juli tok Basajev i et videoopptak på seg ansvaret for et angrep i Ingusjetia i juni, hvor 88 mennesker ble drept.

EU ber om forklaring

EU ber russiske myndigheter om en forklaring på hvorfor gisselaksjonen endte i et blodbad. Det nederlandske EU-presidentskapet tar i en uttalelse til orde for at alle land må arbeide sammen for å hindre slike tragedier.

- Men vi skulle også gjerne likt å vite hvordan de russiske myndighetene forklarer at denne tragedien kunne skje, sier Nederlands statsminister Bernard Bot.

Ingeniørsoldater fra det russiske forsvaret uskadeliggjorde sent fredag kveld fire hjemmelagde bomber på området rundt skolen hvor gislene ble holdt.

Gisseltakningen i Beslan var den fjerde store terroraksjonen i Russland på litt over en uke.

NTB

<B>I BESLAN:</B> Putin kom lørdag morgen på overraskene besøk til ofrene etter gisseldramaet. Her Lidia Tsiliyevas sykeseng. Hun er direktør ved skolen der dramaet utspant seg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media