Måkte taket:
- Gikk til helvete

Han hadde lest seg opp og tatt alle forholdsregler - unntatt én. Fra senga på sykehuset advarer Jens Marius Hammer andre mot å gjøre samme feil.

HELL I UHELL: Jens Marius Hammer hadde forberedt seg godt. Likevel endte snømåkinga med store skader. Foto: Privat
HELL I UHELL: Jens Marius Hammer hadde forberedt seg godt. Likevel endte snømåkinga med store skader. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det rant noen tårer da jeg var på beina i dag. Det er så små marginer, og livet er så fryktelig skjørt.

Det sier en rørt Jens Marius Hammer fra sykehuset i Skien. Lørdag har han nettopp vært oppe og gått for første gang på tre dager.

Fallulykken på hytta på Rauland har gjort sterkt inntrykk, både fysisk og psykisk.

DELER FALLULYKKE: På vei ned fra fjellet snublet Jostein over en stein og falt nedover fjellsiden. Han stoppet heldigvis to meter fra kanten av stupet. Video: 330-Skvadronen / Facebook Vis mer

Én tabbe kostet dyrt

Torsdag skulle redaktøren i lokalavisa Telen, som først omtalte saken, måke taket. Bare få dager tidligere hadde han selv skrevet en reportasje om nettopp snømåking av hyttetak. Han tok derfor flere forholdsregler enn mange kanskje ville gjort.

Likevel skulle det vise seg å ikke være nok.

- Jeg hadde lest meg opp og hadde god kontroll. Likevel gikk det til helvete. Jeg gjorde én tabbe - jeg glemte å bruke et tau som jeg festet til pipa og rundt livet, sier Hammer.

HYLLES: Jens Marius Hammer retter en stor takk til alle som hjalp ham da uhellet var ute. Foto: Privat
HYLLES: Jens Marius Hammer retter en stor takk til alle som hjalp ham da uhellet var ute. Foto: Privat Vis mer

- Naturens lover vant

Ti minutter på taket var nok. Plutselig mistet han fotfestet. Først var han sikker på at han skulle klare å ta seg inn igjen.

Sekunder etter kom fasiten. Balansen var umulig å hente inn. Fallet på tre meter endte i hyttas rekkverk. Der ble han liggende.

- Naturens lover vant, slår Hammer fast.

Omfattende bruddskader

Med hjelp fra kona, svigerfar og svigerinne fikk de raskt ringt nødtelefonen. Luftambulanse ble sendt umiddelbart. Vel framme på sykehuset var fasiten nådeløs.

- Jeg hadde brukket fire ribbein og seks av taggene på ryggsøylen. Jeg er glad og ydmyk for at det ikke gikk verre, og veldig ydmyk etter å ha sett hvordan akuttberedskapen fungerer. Det har vært en veldig god opplevelse fra nødtelefonen ble tatt og fram til nå, sier Hammer.

NB! STERKE INNTRYKK: Redningshelikopteret CHC i Florø fikk melding om en fallulykke ved Store Dyrhaugstind. Redningsmannen Alvin Fyhn (45) måtte ta et av de vanskeligste valgene han noen gang har tatt. Video: «Reddet» på TV 2. Klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Husk alltid tre ting

Når han får dra hjem fra sykehuset, er foreløpig uvisst. Mens han ligger på sykehuset, ønsker han å dele sin erfaring i håp om å forhindre ulykker for andre i framtida.

- Jeg har lært noe av feilen jeg gjorde, og det håper jeg andre kan ta med seg. Jeg kommer aldri til å gå på et tak uten å ta et tau rundt livet fra pipa og til dit jeg skal måke, og som jeg forkorter hele veien mens jeg jobber, sier Hammer, og legger til:

- Husk alltid tre ting når du skal måke taket: Bruk tau, bruk hodet og vær aldri alene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer