Makten, æren og puppene

Navn: Rupert Murdoch Alder: 68 Yrke: Mediemagnat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er mangemilliardær, han styrer sitt fjernsynsimperium med hard hånd og skifter redaktør i britenes stolthet The Times som andre skifter skjorte. Men når han nå skal fjerne den toppløse side 3-piken i tabloidavisa The Sun, risikerer han mer bråk enn han egentlig liker. Det sier ikke lite. I flere tiår har Rupert Murdoch vært en av Storbritannias mest forhatte og mest suksessrike menn. Sønn av en aviseier i Melbourne og hjulpet fram av farens venn, den mektige avismagnaten lord Beaverbrook.

Britene begynte å hate ham da han la den tradisjonsrike avisgata Fleet Street nesten øde. I løpet av ei natt flyttet han hele avis-produksjonen til nybygg i Dockland. Han lot typografene være igjen i de forlatte bygningene, sparket 5500 ansatte, og fikk elektrikere og IT-folk til å trykke avisene. Det var et av de verste nederlagene for landets fagbevegelse noensinne, men det var kanskje også nødvendig. Et gammeldags og stiv-beint pampevelde med et utall fagforeninger på arbeidsplassene var i ferd med å kvele store deler av næringslivet.

Murdoch ble hatet, men avisene lest. Han etablerte seg som en av Storbritannias mektigste menn utenfor Westminster, og var trofast Thatcher-mann til det siste. Men da de konservative fikk motvind, kastet han The Sun med 3,2 millioner i opplag inn på Blair og New Labours side. Og når han ikke kan velte mektige menn, logrer han for dem. Som i Kina, der han fjernet BBC fra satellittene sine på grunn av dekningen av massakren på Den himmelske freds plass. For å styrke sine forbindelser med Beijing nektet han også forlaget sitt å utgi boka til britenes siste guvernør i Hongkong, Chris Patten. Og som om ikke det var nok, kaller han fredsprisvinneren Dalai Lama «en gammel munk som subber rundt i Gucci-sandaler»

Han bøyer kanskje av for makta også når det gjelder puppepikene i The Sun. Hans mor, hans fraskilte kone, datteren og den nye kona Wendi Deng, skal gjennom åra ha utsatt ham for ganske sterkt press. Hans første kone Anna fikk for et par år siden det største skilsmisseoppgjøret i historien. Nå deler han bord og seng med 31 år gamle Wendi, og kjemper mot alderdommen. 68-åringen starter dagen med en spesialblandet cocktail av frossen frukt og soyapulver. Det holder ham mett til langt på kveld. Den hindrer visstnok opplagring av av fett, og gjør ham kanskje fit for fight når natta kommer. Som de rike pleier å si: Du kan ikke spise deg mer enn mett.

Men han klarer nok å sluke et fjernsynsselskap eller to før han gir seg.