- Makten i Midtøsten vil forskyves

Ekspert tror folket i Egypt får mer utenrikspolitisk tyngde.

FÅR MAKT: Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn tror det egyptiske folket vil få mer makt i utenrikspolitiske spørsmål. Foto: Emilio Morenatti/AP/Scanpix
FÅR MAKT: Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn tror det egyptiske folket vil få mer makt i utenrikspolitiske spørsmål. Foto: Emilio Morenatti/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag fikk de utslitte demonstrantene i Egypt endelig innfridd sitt høyeste ønske: President Hosni Mubaraks umiddelbare avgang.

Regimebytte i strategisk plasserte Egypt vil ikke gå ubemerket hen, mener Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, professor Nils A. Butenschøn

- Det er helt åpenbart at dette vil føre til at maktforholdene vil blir forskjøvet, sier Butenschøn til Dagbladet.

- Egypt har hatt en helt sentral rolle i regionen, og i skjæringspunktet mellom Afrika, Europa og Midtøsten, legger han til.

- Brød og arbeid Butenschøn tror at Egypt nå vil få et styre som i mye større grad vil høre etter på folkets ønsker.

- Hva er det egyptiske folkets ønsker?

- For det første: brød og arbeid. Så vil de ha et stolt og sterkt Egypt. Til slutt vil de ha en regjering som tar hensyn til opinionen i spørsmål som angår Midtøsten-konflikten.

Midtøsten-eksperten tror på en endring Egypts innstilling og tone i forhold til konflikten mellom Israel og Palestina.- Der det før foregikk på amerikanske premisser, vil Egypt ta en annen, og mer aktiv rolle. Jeg tror Abbas-regimet vil komme svekket ut av dette. Mubarak har holdt sin hånd over Abbas i konflikten med Hamas, og det blir det nok slutt på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer