Makten og æren

Navn: Harald Aabrekk Alder: 43 Yrke: Fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når alle skapbergensere i hovedstaden smeller dørene åpne og kommer på jobb i Brann-trøyer, da kan man bare vagt forestille seg stemningen rundt Torgalmenningen dagen etter den fjernsynsoverførte storkampen på Lerkendal der rødtrøyene knuste RBK. Når de ikke lenger snakker avslepet, men på kav bergensk proklamerer at nå spørs det ikke lenger hvor du var da Brå brakk staven, for nå heter det «kor va du når Brann knuste Rosenborg», da aner du den jublende lokalpatriotisme som i går fikk blomstre fritt heme i Bergen.

Midt oppe i det hele: Harald Aabrekk, den gale nordfjordingen som la seg ned og spilte bevisstløs den gang han var trener for Tromsø, mannen som før var en gestikulerende kruttønne, men som nå står urørlig langs sidelinja med armene foldet på brystet og følger spillet bak landets tyngste øyelokk. I dag er han kongen på haugen. I dag har han fått full avlat og syndsforlatelse for alle tapte slag. De er det ingen som lenger teller eller husker.

Hva ville skjedd om Kjell Almskog, Tormod Hermansen eller Egil Myklebust hadde innkalt til pressekonferanse for å lese et dikt av den gamle Dagblad-medarbeideren Ragnvald Skrede som de hadde fått utdelt sammen med matboksen på flyet fra Oslo til Bergen? Kanskje det ville utløst en fallskjerm eller to. Harald Aabrekk leste diktet om svarte og kvite fuglar og brukte det som en pedagogisk inngang til sitt oppgjør med ukulturen i Brann. Kort sagt går den ut på at for mange prater drit om andre for å plassere seg selv i sola.

I dag berømmer bergenserne Aabrekk for å ha skjermet spillerne fra denne ukulturen, for å ha fått dem til å spille, trene og tenke fotball mens det stormet som verst rundt dem. Selv var han aldri noen stor fotballspiller, men fikk med seg sju sesonger for Sogndal og en halv for Brann. Han har trent Stryn, Sogndal, Tromsø og Brann siden juli i fjor. Han var Nils Johan Sembs assistent på U-landslaget og har i dag samme rolle på A-landslaget.

Nå er tida kommet til å bytte Skrede med Machiavelli og lære hvordan han skal ta makten fra småkongene i tirsdagsgjengen og fredagsgjengen - alt tidligere storheter i Brann - og de mange andre som vil ha en plass i sola og en hånd i pengesekken. Når disse er plassert høyt oppe på tribunen og all driten er vasket bort. da kan den nye tid begynne.

Da kan Brann true hvem som helst.