Makten overført til irakerne

Okkupasjonsmakten overførte i dag formelt makten til Iraks provisoriske regjering, to dager tidligere enn ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktoverføringen fant sted ved en seremoni i Bagdad som var over før den ble kunngjort, der den amerikanske administratoren Paul Bremer overleverte de rettslige dokumentene til den provisoriske statsministeren Iyad Allawi og den nye presidenten sjeik Ghazi al-Yawar.

Under den nærmest hemmelige seremonien ga Bremer også den nye regjeringen et brev fra USAs president George W. Bush der Bush formelt ber om at det gjenopprettes diplomatiske forbindelser med Irak. Forbindelsene ble brutt i 1990 etter at Saddam Hussein invaderte Kuwait.

Det var bare et 30-tall politikere, diplomater og journalister til stede ved seremonien som fant sted på kontoret til Allawi inne i den grønne sonen der okkupasjonsmakten har sitt hovedkvarter i sentrum av Bagdad.

Bremer forlater Irak senere i dag etter at hans oppdrag er over, opplyste en talsmann for okkupasjonsmakten.

- Okkupasjonen over

En times tid etter seremonien sa en annen talsmann for okkupasjonsmakten at Den provisoriske koalisjonsmakten ikke lenger eksisterer. Dermed er den 14 måneder lange okkupasjonen, som begynte da USA invaderte Irak i mars i fjor, formelt over.

Maktoverføringen ble framskyndet fra onsdag denne uka, det vil si 30. juni, til mandag for å komme eventuelle terroraksjoner i forkjøpet. Langt over 100 mennesker er drept i en spiral av vold den siste uka som åpenbart tok sikte på å sabotere maktoverføringen.

- Dette er en historisk dag, en lykkelig dag, en dag som alle irakere har sett fram mot, sa president Yawar under den overraskende seremonien.

- Dette er dagen da vi bringer Irak tilbake til det internasjonale samfunnet, sa han videre.

En times tid før seremonien ble kjent, hadde utenriksminister Hoshiyar Zelabi på NATO-toppmøtet i Istanbul avslørt at maktoverføringen ville bli framskyndet, nettopp for å komme terrorister i forkjøpet.

Begrenset makt

Selv om den provisoriske regjeringen til Allawi skal ha full suverenitet ifølge en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, vil det i praksis være betydelige begrensninger.

Regjeringen vil ikke kunne ta viktige avgjørelser som foregriper myndigheten til den permanente regjeringen som tiltrår når det har vært avholdt valg, og den får ikke myndighet over de 160.000 utenlandske soldatene som fortsatt blir stående i Irak.

Regjeringen kan i teorien be de utenlandske styrkene om å forlate landet, men ingenting tyder på at den har planer om noe slikt.

Voldsspiral

Maktoverføringen skjer på et tidspunkt da volden i landet har nådd et sitt høyeste nivå siden opprørerne i april. Motstanderne av okkupasjonen har gjennomført en serie blodige angrep den siste uka, og minst fem utlendinger sitter som gisler hos de militante.

Søndag viste den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera videoopptak av en amerikansk marinesoldat med bind for øynene som kidnapperne sa de vil drepe om ikke alle irakiske fanger løslates.

Okkupasjonsstyrkene sa i en erklæring at korporal Wassef Ali Hassoun har vært savnet siden 21. juni, men de kunne ikke bekrefte om han var tatt som gissel.

Fra før har de militante, som sies å være lojale mot den angivelige al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi, tatt tre tyrkerne og en pakistaner som gisler.

De truer med å halshogge de tre tyrkerne om ikke Tyrkia stanser alt samarbeid med de amerikanskledede okkupasjonsstyrkene.

(.NTB)