Makten på Marienlyst

Navn: Hans Tore Bjerkaas Alder: 48 Yrke: Kringkaster

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at han er Førdes mann, er han en vakker mann. Sier i hvert fall jentene på Marienlyst. Han er også en utpreget varm person, vennlig anlagt og med en slepen sans for humor. Hans Tore Bjerkaas representerer den typiske Tromsø-stilen; uformell, tilsynelatende tilbakelent og til tider elegant. Likevel er han i ferd med å bli en av Medie-Norges mektigste menn.

I hvert fall etter at avtroppende kringkastingssjef Einar Førde lyktes i å tette sin etterfølgers muligheter til selv å velge sine generaler. Den neste sjefen må ha med seg Bjerkaas. Men det er sikkert ingen ulempe: Hans Tore Bjerkaas har gjort en lysende karriere i NRK, han er en jevnt over populær sjef, og han møter den eksterne kritikken mot «krinkens» sendeplan og disposisjoner med et åpent ansikt. Selv det hudløse pengetøvet som NRK endatil betaler Norsk Tipping for å pådra oss i beste sendetid, makter han å forsvare.

Bjerkaas er nemlig oppriktig opptatt av at NRK skal være størst. Og best. I tider som slike medfører dette synspunktet at det av og til gjøres ting som får NRK til å likne på konkurrenten. Dette vet Bjerkaas, også fordi han var innom TV2 i startfasen. Det sies at hans gamle kompis Dan Børge Akerø var med på å hente den gamle midtbanespilleren fra T.I.L. til Bergen. I TV2 lærte Bjerkaas å lage sendeskjemaer, en kunnskap han trengte for å supplere sin ellers rike erfaring som journalist.

Han gjorde det meste av det som var mulig i NRK Troms. Var reporter, redaksjonssjef og stelte med magasinstoff. Det var han som startet underholdningsprogrammene fra «Rorbua», de ellevilt flirfulle sendingene som nå går i reprise for minst andre gang. Bjerkaas startet «Nordnytt», landsdelsnyhetene som umiddelbart fikk like stor seeroppslutning som Dagsrevyen. Og da han ble hentet tilbake som distriktssjef midt på nittitallet, bygde han opp den første bimediale enheten i NRK-systemet. Et løp som nå er fullført og endelig vedtatt i NRK-styret.

Bjerkaas er nyhetsmannen som valgte administrasjon og redaksjonell utvikling framfor aktiv journalistikk. Hvor mye utvikling det er å pumpe mandagsfilmen over til en kanal 60000 lisensbetalere ikke kan se, er selvsagt diskutabelt. Men med nesten bare distriktserfaring kom han til det store, hvite og egosentriske hus på Marienlyst som fjernsynsdirektør. Og oppnådde likevel respekt. Slikt står det respekt av.