Maktens piruetter

Er stengningen av Russlands eneste kritiske medier et forretningsoppgjør eller uttrykk for sensur?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TIRSDAG GIKK gikk den russiske regimekritiske dagsavisa Sevodnja inn. Samme dag ble nyhetsmagasinet Itogi stanset. Lørdag ble tv-stasjonen NTV overtatt av en redaksjon innsatt av dem som nå har aksjemajoriteten, den halvstatlige energigiganten Gazprom. Alle mediene var opprinnelig deler av medieimperiet til den tidligere drosjesjåføren og teaterdirektøren Vladimir Gusinskij. Han er anklaget for korrupsjon og underslag og befinner seg i Spania.

Gazprom har overtatt hans eierandeler fordi Gusinskij ikke har betalt tilbake et millionlån til energikonsernet. Dette ble gitt Gusinskij etter ordre fra president Boris Jeltsin, som takk for at Gusinskijs redaktører og journalister støttet Jeltsin i hans siste valgkamp. Gusinskij er ingen ren ridder for det frie ord. Det er Vladimir Putin Gusinskij er kritisk til, ikke makten som sådan.

DEN RUSSISK-AMERIKANSKE spekulanten Boris Jordan, som nå er innsatt som generaldirektør i NTV, skriver i et brev til Financial Times tirsdag at NTV aldri har vært uavhengig. Det har vært talerør for Vladimir Gusinskij. Hans ord er som et ekko av president Vladimir Putins tidligere utsagn om at det ikke finnes pressefrihet i Russland, bare frihet for medieeierne. Og tilsynelatende har de to et poeng: De fleste journalistene som arbeidet i dagsavisa Sevodnja, har nå formet ny redaksjon i Itogi - mens den forrige Itogi-redaksjonen planlegger et nytt tidsskrift med støtte fra sin gamle samarbeidspartner Newsweek. Følgelig er det ikke snakk om sensur i tradisjonell forstand, men om et forretningsoppgjør med påfølgende omgruppering av redaksjonene, slik president Putin hevder. Derfor griper han heller ikke inn. Men kritiske røster og redaksjoner kan stanses på mange vis. Gusinskij er ikke den eneste medieeier som skylder penger til statlige foretak, eller som kan mistenkes for korrupsjon. Han er imidlertid den tydeligste kritiker av Putin og krigen i Tsjetsjenia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer