Maktens skjulte drøm

Vi lever i ei tid da frykt teller mer enn frihet. Da åpner det seg nye muligheter for kontroll av mennesker og medier, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITIKK ER EN virksomhet som har fellestrekk med magikerens metode. Tryllekunstneren styrer oppmerksomheten til et valgt punkt og benytter det tomrom som oppstår til å manipulere våre inntrykk. Kulturminister Trond Giske er en person som behersker slike teknikker. Hans utspill om et statlig medieombud er kamuflert som en hjelpende håndsrekning til alle som ufrivillig får privat og intim informasjon hengt ut på Internett. Det handler utelukkende om den lille manns interesser, ikke om den nevrotiske relasjonen mellom politikerne og mediene. Derfor er statsråden passelig uklar: Et ombud skal overvåke og gripe inn mot uønsket atferd på Internett og i andre medier. En egen ekspertgruppe skal utrede hvordan en slik ordning kan etableres. Blir Giskes drøm realisert, vil Norge bli det første og eneste landet i den vestlige verden med statlig kontroll av Internett og andre medier.

DET ER EN UTBREDT oppfatning blant den store gruppa av mediepessimister at de fleste i mediebransjen for lengst har solgt sin sjel til mammon – hvis de i det hele tatt var utstyrt med et slikt sanseapparat. Mediekulturen beskrives som lukket og blottet for innsikt om egne mekanismer og prioriteringer. Samtidig forventes det av oss at vi opptrer som hvite riddere som i full åpenhet og skinnende rustning kryper på bakken i selvkritisk ydmykhet. Dette hykleriet er en del av de vinder som blåser nå, og som kulturministeren har fanget opp. Det er lavkonjunktur for kjekke frihetsbegreper og friske faner med store ord om ytringsfriheten. Kontroll er tidas løsen, og det er fristende å bruke det lovløse rommet på Internett til å snike inn en pisk eller to som også gjelder andre medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer