Makter ikke ny runde om Austbø-drapene

Det var av hensyn til seg selv, sin familie og de dreptes pårørende at Dag Helge Rønning (47) bestemte seg for å likevel ikke anke dommen han fikk for politidrapene på Austbø, opplyser Rønnings forsvarer, Øystein Skogrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg støtter hans beslutning, selv om han ikke ville hatt noe å tape i en ankesak siden han fikk lovens strengeste straff på 21 års fengsel. Dessuten har vi i etterkant av dommen i Alstahaug herredsrett fått inn en del materiale og ekspertise som kunne satt saken i et nytt lys, og jeg mener han ville hatt en større sjanse i lagmannsretten, sier Skogrand.

Til tross for det har Rønning altså valgt å trekke anken. Skogrand oppfatter Rønning som sliten, og sier at han ikke makter tanken på en ny runde i retten og de påkjenninger det medfølger for alle parter.

Overraskende

Austbø-saken tok en overraskende vending da det i går ble kjent at Rønning hadde trukket anken og at dommen dermed blir rettskraftig. Politimester Knut Jensen ved Helgeland politidistrikt uttalte at han føler lettelse over at de nå kan gå videre og forsøke å legge denne forferdelige saken bak seg. De to drepte politimennene, lensmann Sigurd Wang (47) og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby (41), var hans gode kolleger.

Også advokat Lars E. Skotvedt, som representerer Wangs enke, Elsa Hoff Wang, sa at hun er veldig fornøyd med at straffesaken nå er et avsluttet kapittel.

Mistet tillit

En annen viktig grunn til at Rønning trakk anken, er ifølge Skogrand at han ikke har noen tro på at en ny runde vil gi noe annet resultat, fordi han har mistet tilliten til rettssystemet. - I herredsretten ble det ført mange argumenter rundt feilbehandling, feilmedisinering og etterreaksjoner, og det valgte retten stort sett å hoppe bukk over, sier Skogrand.

Dette er elementer som Rønning selv mener var avgjørende for det som skjedde. Skogrand sier at Rønning føler at rettssystemet på mange måter beskytter et psykiatrisk system som har sviktet, og at han blir ansvarliggjort for alt som har skjedd i denne saken. - Han er ganske arg, eller i hvert fall oppgitt, over både rettssystemet og psykiatrien, sier Skogrand.

12 år

- Rønning fastholder at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han kan fortsatt ikke begripe hvorfor han har gjort dette. I dag fungerer han uten en eneste tablett og uten noen som helst psykiatrisk hjelp, sier Skogrand.

Han opplyser videre at Rønning er forberedt på at han ikke slipper ut av fengsel før om 12 år. Nå sitter han i Trondheim kretsfengsel, men vil sannsynligvis bli flyttet sørover til enten Ila eller Ullersmo.

(NTB)