Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maktesløs som lege

Hvis ikke arbeidsgivere tilrettelegger for funksjonshemmede.

KRITISK: Gudleik Leir mener Moleven Soknabruket burde gjort mer for at funksjonshemmede Arne Lesteberg kunne fortsette å jobbe i industribedriften han har vært ansatt i de siste 31 årene. Foto: Geir Bølstad
KRITISK: Gudleik Leir mener Moleven Soknabruket burde gjort mer for at funksjonshemmede Arne Lesteberg kunne fortsette å jobbe i industribedriften han har vært ansatt i de siste 31 årene. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Lege Gudleik Leir påpeker at NAV er helt avhengig av arbeidsgivers faktiske interesse for å nytte restarbeidsevnen hos sine ansatte.

- Doktoren er maktesløs hvis ikke arbeidsgiver evner å tilrettelegge. Det samme er NAV, sier Gudleik Leir.
CP-rammet Dagbladet fortalte nylig historien til Arne Lesteberg (54), som i over tretti år har trosset sitt handikap og jobbet i industrien. Han ble rammet av cerebral parese ved fødselen, men vil heller jobbe enn å bli uføretrygdet.
Nå har Lesteberg ikke helse til å fortsette å kjøre trucken han har hatt ansvaret for de siste 12 åra i Moelven Soknabruket.

Ikke plass?
Selv om bedriften har inngått IA-avtale med målsetting om å «tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne», er Arne Lesteberg helt uten arbeidsoppgaver.

- Jeg begynner å lure på om det ikke lenger er plass til sånne som oss. Kanskje må vi bare innse at det er umulig å jobbe i industrien når du ikke har full arbeidskapasitet. Jeg er forundret over den manglende realismen i IA-forhandlingene.
LO av alle burde jo vite hvor hardt arbeidspresset er i industrien i dag, sier Arne Lesteberg.


- Arne Lesteberg har vært stabil arbeidskraft i flere tiår og har vist en enestående vilje til å jobbe med det handikappet han har. Slik jeg ser det, er det ingen ting i veien for at Arne Lesteberg kan fortsette å jobbe.
Fra mitt doktorsynspunkt forstår jeg ikke at ikke bedriften kan legge til rette for ham, sier Gudleik Leir.

Ledige jobber
Fellesforbundets klubbleder Ole-Magnus Vinna ved Moelven Soknabruket sier til Dagbladet at han håper bedriften finner egnede arbeidsoppgaver til Arne Lesteberg.
- Siden han ikke er medlem hos oss, har vi ikke vært inne i prosessen. Men jeg kjenner til at han har søkt ledige jobber på Soknabruket etter at han ikke lenger maktet å kjøre truck.

Bra på papiret
Klubblederen understreker at han støtter intensjonene i IA-avtalen, om tilrettelegging for ansatte med redusert funksjonsevne.
- På papiret ser det bra ut, men å få det til å fungere reint praktisk er noe annet. To personer kan dele en stilling, ved å jobbe annen hver dag. Men presset er sterkt og forutsetter at alle yter. Hvis det ikke går raskt nok, vil det kunne hemme hele produksjonslinja.
I for eksempel en vaskejobb kan det kanskje tilpasses slik at enkelte ansatte får bruke mer tid. I hektiske industribedrifter med tøft produksjonspress lar det seg vanskelig gjennomføre, sier klubbleder Vinna.

SKUFFET: Arne Lesteberg (54) er skuffet over at det ikke er plass til slike sånn som han. Foto: Jacques Hvistendahl
SKUFFET: Arne Lesteberg (54) er skuffet over at det ikke er plass til slike sånn som han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!