Maktet ikke å roe ned bøndene

Og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) nekter fortsatt å snakke om kommunisme-kronikken.

BEKYMREDE BØNDER: De var enige om at det var fint å møtes, nyslått landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Nils T. Bjørke i Norges Bondelag. Samtidig gjorde Listhaug det klart at det blir endringer i landbrukspolitikken, og bondeorganisasjonene gjorde ikke en gang et forsøk på å skjule sin bekymring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKYMREDE BØNDER: De var enige om at det var fint å møtes, nyslått landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Nils T. Bjørke i Norges Bondelag. Samtidig gjorde Listhaug det klart at det blir endringer i landbrukspolitikken, og bondeorganisasjonene gjorde ikke en gang et forsøk på å skjule sin bekymring. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) var omstridt som landbruks- og matminister fra den dagen hun ble utnevnt, hovedsaklig fordi Frp står for til dels radikale endringer av landbruket.

Eksempelvis foreslo partiet kutt på 5,5 milliarder kroner i overføringene til bøndene i alternativt budsjett for 2013.

Etter utnevnelsen ble også en kronikk Listhaug skrev i 2010 løftet fram, der hun kaller det norske landbruket for "et kommunistisk system" som ikke har noen framtid.

Den kronikken nektet Listhaug å snakke om da hun i dag avsluttet et møte med Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag med en pressekonferanse.

- Bekymret og urolige Partene var imidlertid enige om enkelte ting: Det var fint å få til et møte så raskt. Signaler fra Frp-statsråden om at selvforsyningsgraden skal være høyest mulig og at hun vil jobbe for å sikre rekruttering, ble tatt positivt imot.

Enigheten stoppet omtrent der, og bondeorganisasjonene understreket at de ser på framtida som utfordrende.

Overfor Dagbladet sier leder av Norges Bondelag Nils T. Bjørke at han er bekymret.

- Det er klart at vi er bekymret og urolige. Det er uro ute i næringen etter at Frp fikk landbruksdepartementet. Mange sier at det ikke er Frp, men regjeringserklæringen det står på. Men det er mange nok utfordringer i regjeringserklæringen også, sier Bjørke.

LES OGSÅ: Regjeringsplattformen for Høyre/Frp-regjeringen.

Vil bonden settes fri? Han trekker fram tre felter han mener er grunnpilarer i landbrukspolitikken, som han frykter at regjeringen skal gå løs på.

- I regjeringserklæringen står det at bøndene skal blir mindre avhengig av overføringer. De skal se på tollvernet. De skal legge mindre vekt på distriktshensyn. Altså, det er noen pilarer i norsk landbrukspolitikk som er helt avgjørende, og det er et fungerende tollvern, overføringer, og et sterkt samvirke som gjør at bonden får samme pris uansett hvor han driver i landet. Hvis regjeringen rokker ved disse tingene, blir det vanskelig for oss å se hvordan vi skal klare å styrke matproduksjonen, sier Bjørke.

Han ønsker ikke kommentere kronikken Listhaug skrev i 2010 direkte. Der skrev hun at Frp vil lempe betydelig på reguleringene, og "sette bonden fri".

- Bjørke, har bonden bedt om å bli satt fri?

- Nei, jeg tror at når regjeringen går dypere inn i det, vil de se at mange av reguleringene er avgjørende for at vi kan ha et landbruk i Norge.

- Betyr det at den nye regjeringen etter ditt syn ikke har oversikt over konsekvensene av å endre reguleringene?

- Landbruksministeren sier selv at hun må sette seg bedre inn i ordningene. Som opposisjonspolitiker tyr man lett til de enkle løsningene. Derfor er jeg glad for at vi gjennom møter med statsråden får muligheten til å vise henne hva dette betyr, sier han.

Eiendomsretten først - Sylvi Listhaug, nå har du møtt bondeorganisasjonene. Ba de om å bli satt fri?

- Vi har ikke gått inn og diskutert det. Vi har diskutert mange saker som har en sammenheng, og det kommer vi til å gjøre videre også. Men det er viktig for en Høyre/Frp-regjering å styrke eiendomsretten, det er noe av det første jeg ønsker å gå løs på, spesielt  priskontrollen, sier Listhaug til Dagbladet.

- Men har bøndene bedt om å få slippe fri fra reguleringer?

- Det er blant bønder, som blant alle andre, forskjellige meninger. Det vil det alltid være, og så er det min oppgave å gjennomføre regjeringens politikk, og i den ligger det at vi skal ha økt eiendomsrett, sier Listhaug.

LES OGSÅ: Vil åpne markedet for kjøp og salg av landbrukseiendommmer

Lover matproduksjon i hele landet Den ferske landbruksministeren sier til Dagbladet at hun også ser utfordringene bøndene beskriver. Hun mener imidlertid at det er på tide med en utlufting. Samtidig har hun gitt bondeorganisasjonene en del utfordringer og bedt dem komme med innspill.

- Vi kommer ikke til å være enige om alt, for jeg ønsker å endre norsk landbrukspolitikk i en retning som jeg mener er nødvendig. Det trengs modernisering. Men samtidig er jeg opptatt av et godt samarbeid med partene.

Hun garanterer at det ikke blir noe av Frp's ønske om å kutte 5,5 milliarder i overføringene til landbruket, verken det kommende året eller den neste fireårsperioden, og viser til regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Listhaug kommer også med følgende forsikring til landets bønder:

- Det vil bli matproduksjon i hele Norge de neste fire årene også, men vi skal modernisere og forenkle, for det er på høy tid. Det trengs litt utlufting, både når det gjelder regelverk og annet.