Maktet ikke presset

På vei til Beitostølen i går sa Harald Norvik til Dagbladet at han ikke orket å leve med merkelappene grisk og umoralsk. Sammen med kona Kirsten bestemte han seg torsdag kveld for å si fra seg den feite fallskjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hadde både han og familien fått nok. Da han tok den endelige beslutningen, hadde kona et avgjørende ord med i laget.

- Du vet kanskje best selv hvordan kvinner er, smiler Harald Norvik på spørsmål om det var kona som rådet ham til å si farvel til den gullkantede etterlønnsavtalen.

Etter ti dagers hardkjør i mediene, fra selveste statsminister Jens Stoltenberg, olje- og energiminister Olav Akselsen, en rekke profilerte politikere og samfunnsdebattanter, ble presset for stort. Tidlig fredag morgen tok han telefonen og ringte styreformann Ole Lund i Statoil for å meddele at han sa fra seg fallskjermen til en nåverdi på vel ti millioner kroner.

Teller ikke kroner

- Dette har vært veldig tungt for meg og familien. En ting er å bli kritisert for avgjørelser man tar, det er til å leve med. Noe ganske annet er å bli kalt grisk og umoralsk, sier den tidligere toppsjefen i Statoil.

I går ettermiddag så han fram til å tilbringe helga på Beitostølen med gode venner.

- Har kritikken vært urettferdig?

- Den stemmer ikke med mitt eget inntrykk av meg selv. Styrken i kritikken og fordømmelsen har overrasket meg. Derfor valgte jeg å gjøre noe med det. Jeg har ikke noe behov for å stå på en slik avtale, og den gamle avtalen fra 1988 er god nok.

- Taper du penger på å si fra deg etterlønnsavtalen?

- Jeg er ikke opptatt av å regne på det. Jeg mister kanskje noe, men så får jeg i hvert fall fred, sier Norvik.

Etter det Dagbladet erfarer har de som kjenner Norvik bestandig oppfattet ham som en moderat toppleder. Dette er også det bildet Norvik har av seg selv, og etter den massive kritikken fra den politiske opinionen skal han ha innsett at millionfallskjermen var en politisk umulighet.

Ledig på markedet

I dag står Harald Norvik fritt til å ta seg en hvilken som helst toppjobb med lønn i millionklassen, og i så fall vil han ikke tape ei krone på at han på grunn av opinionspresset sa fra seg den ene gullkantede avtalen med sin tidligere arbeidsgiver.

- Jeg har ikke tenkt å ta en ny jobb nå. Jeg sitter allerede i en del styrer, og jeg vil foreløpig konsentrere meg om denne virksomheten. På et seinere tidspunkt er det mulig jeg begynner i en ny jobb. Fins det kanskje ledige jobber i Dagbladet?

Harald Norvik, som gikk fra jobben som statssekretær i Nordli-regjeringen til direktørjobb i Akergruppen i 1981, sier at man må akseptere at stillinger som innebærer risiko ofte avlønnes godt.

Han innrømmer at det gjorde spesielt inntrykk på ham at statsminister Jens Stoltenberg kritiserte millionfallskjermen hans fra Stortingets talerstol.

mari.k.by.rise@dagbladet.no

per.ellingsen@dagbladet.no

Tung tid: - Dette har vært en veldig tung tid for meg og familien, sier Harald Nordvik.