Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maktkamp bak en from fasade

I ettermiddag samles 115 kardinaler for å velge ny pave. Det blir en knallhard maktkamp mellom konservative og de mer liberale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De konservatives kandidat er kardinal Joseph Ratzinger (78), den avdøde pave Johannes Paul lls høyre hånd, og en garantist mot reformer. Folk som neppe er hans fremste støttespillere har gitt ham tilnavn som «den som tvinger», «panser-kardinalen» og «Guds rottweiler». Det var Ratzinger som ledet seremonien under Johannes Paul lls begravelse.

Mens de konservative har en klar kandidat og en klar agenda - å ikke forandre noe - har ikke de mer liberale noen klar kandidat, og heller ikke et klart utmeislet mål. Italienske aviser har denne uka operert med at Ratzinger vil samle inntil 50 kardinaler i en tidlig avstemning.

En ny pave trenger imidlertid støtte fra mer enn to tredeler av kardinalene.

Totalt isolert

Kardinalene vil sitte i konklaven helt til en ny pave er valgt. De er isolert fra omverdenen, ser ikke TV, ringer ikke mobiltelefoner, og leser ikke aviser. Både kardinalene og de som er i kontakt med dem har avlagt taushetsløfte. De skal leve i isolasjon til hvit røyk stiger fra pipa i Det sixtinske kapell, det eldgamle tegnet på at en ny pave er valgt. Det kan ta flere måneder.

Mobiliseringen rundt Ratzinger har ført til at mer liberale krefter også har begynt å mobilisere. Spekulasjoner i italiensk presse går ut på at det er i ferd med å dras en frontlinje mellom Ratzinger på den ene siden og erkebiskopen av Milano, Dionigio Tettamanzi (71), på den andre.

Et problem

Men det er bare gamblere som har satt sine penger på de forskjellige kandidatene, som synes sikre i sin sak. For det kan godt hende at verken Ratzinger eller Tettamanzi samler noe flertall.

Dermed er feltet åpent for helt andre kandidater enn forhåndsfavorittene, silk det skjedde da Johannes Paul ll ble valgt i 1978.Pavevalget som rå maktkamp er et problem for den katolske kirken, det verdsliggjør den hellige handling et pavevalg skal være. Eller som kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga av Honduras velger å si det:

-  Folk tror vi skal stemme som ved et valg. Men dette er noe helt annet. Vi skal høre på Herren, og lytte til Den Hellige Ånd.

KANDIDAT: Joseph Ratzinger (78) er de konservatives kandidat når ny pave skal velges. Men ingen ting er sikkert før den hvite røyken stiger fra pipa i Det sixtinske kapell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!