Maktkamp bak lukkede dører

Sentrale kilder i Ap frykter at den kuppliknende utnevnelsen av Martin Kolberg som partisekretær kan utløse åpen og bitter maktkamp. Aksjonen som satte sentralstyret ut av spill, har skaket partiet. Mange er usikre på hvordan situasjonen i partitoppen nå skal tolkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes alt flere versjoner av hendelsesforløpet etter at Solveig Torsvik varslet sin avgang, og flere tolkninger.

Flere kilder hevder overfor Dagbladet at Thorbjørn Jagland lanserte Jan Bøhler som partisekretær, men Jens Stoltenberg og resten av partiledelsen sa nei. Derfor ble kompromisskandidaten Martin Kolberg kuppet gjennom på et av de mest dramatiske sentralstyremøtene i Ap på lang tid.

Jens satt foten ned

- Det var maktkamp i ledelsen. Jagland ønsket Jan Bøhler, men Jens sa nei, sier en kilde. I så fall er dette et av få bevis på maktkamp mellom partilederen og den parlamentariske lederen, sier en kilde.

Men dette blir på det sterkeste benektet av andre, som hevder at det nærmest bare var en slags name-dropping i partiledelsen før pakkeløsningen ble lagt fram for sentralstyret. Da var det bare ett navn: Martin Kolberg.

- Alle var enige om at det måtte være en fra sentralstyret, og en som alle kunne godta. Det va r ingen strid om dette, sier en kilde.

Torsvik tok regi

Det blir understreket at Jagland ikke sto hardt på Bøhler, og at han er «meget bekvem» med at det ble Kolberg. Jagland og Kolbergs vennskapsforhold fikk en knekk i 1996, da han valgte Britt Schultz og ikke Kolberg som stabssjef. Men barndomsvennene skal nå ha et avklart og greit forhold.

Flere kilder sier Torsvik selv pekte på Kolberg som sin etterfølger. I møtene ledelsen hadde forrige uke, skal Torsvik ha gitt sterkt uttrykk for at Kolberg burde bli sekretær. Noen går så langt som å hevde at dette var en måte å stikke kjepper i hjulene for Jagland: Jagland skulle i alle fall ikke få sin mann, utredningssekretær Jan Bøhler.

Selv om Kolberg har hatt et langt liv med Jagland i Ap, er ikke Kolberg lenger «Jaglands mann». Kilder Dagbladet har snakket med, tror ikke han vil bidra til at Jagland skal vinne en maktkamp i partiet mot Jens.

Torsvik har et godt forhold til Stoltenberg og et enda bedre forhold til Hill-Marta Solberg. Både Torsvik og Solberg har stor sans for Kolberg. Torsvik kunne derfor føle seg rimelig trygg på at Jagland ikke kunne hindre at Kolberg ble valgt.

Jens sa nei

Jens Stoltenberg og flere av hans nære støttespillere har følt at Jan Bøhler lenge har vært opptatt av å styrke Jaglands posisjon i partiet. Dette er trolig en av grunnene til at Stoltenberg avviste Bøhler som ny partisekretær.

Reaksjonene på at sentralstyret ble satt ut av spill, er sterke.

- Nå vil folk se på prosessen som førte til at Kolberg ble partisekretær. Hvem står bak, hvem spilte, og hvordan? Det triste er at dette kan komme til å ødelegge Martins muligheter til å bli partisekretær. Han blir klistret til Stoltenberg. Både Jens og Martin kan komme til å svi for dette, sier en kilde.

Vedkommende frykter at det nå vil oppstå åpen kamp mell om fløyene i partiet.

- Dette er to diskusjoner: om delt lederskap og om hvem som er best egnet til å lede partiet. Når Torsvik går, blir det automatisk åpnet for maktkamp. Det er ikke sikkert Stoltenberg vinner på det, sier kilden.

MÅTTE GI SEG: Thorbjørn Jagland ville ha Jan Bøhler, men måtte bøye av, og akseptere Martin Kolberg.
SATTE NED FOTEN: Jens Stoltenberg sa stopp da det ble snakk om å velge Jan Bøhler til sekretær.
KOMPROMISS: Alle mener Martin Kolberg er kvalifisert. Noen oppfatter ham likevel som et kompromiss.