Maktkamp i fylkene: Her kan Sp vende Ap ryggen

Senterpartiet er på vippen i flere fylker, og kan sanke fylkesordførerklubber ved å gå til høyresida. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er spent på hvordan Sp posisjonerer seg.

SPENT: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran sier han er spent på hvordan Sp velger å innrette seg i noen fylker. Foto: Preben Hunstad.
SPENT: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran sier han er spent på hvordan Sp velger å innrette seg i noen fylker. Foto: Preben Hunstad.Vis mer

Senterpartiet sitter med nøkkelen til makta i flere norske fylkeskommuner - og kjemper mot Ap om fylkesordførerklubber i flere av landets elleve fylker.

I noen tilfeller kan det ende med at Sp i stedet for å samarbeide med Ap, går til borgerlige partier for å få makt.

For eksempel er det i dag uavklart hva som skjer i nye Troms og Finnmark, hvor Sp gjorde et brakvalg med 14 av 57 representanter i det nye fylkestinget, noe som betyr at de er jevnstore med Ap.

- Sp har gått fram, til sammen utgjør vi nå en kraftig motmakt mot den sittende regjeringa. Så blir det spennende å se hvordan Sp innretter seg i forskjellige kommuner og fylker. I Nord-Norge kan vi danne flertall i lag, Ap er klare for det, så får vi se hva Sp velger, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, som tirsdag møtte i Dagbladets valgbod.

Relativt trygg på Nordland

Ap-nestlederen fra Helgeland, sier han føler seg rimelig trygg på at det gode samarbeidet mellom Ap og Sp fortsetter i hans hjemfylke Nordland.

Troms og Finnmark er han mer usikker på. I Troms har Ap og Sp vært samarbeidspartnere i fylkespolitikken.

MUNNHUGGERI: Bjørnar Skjæran (Ap) og Emilie Enger Mehl (Sp) ender i munnhuggeri i Dagbladets valgbod dagen etter valget. Vis mer

- Det vil jo være mer enn oppsiktsvekkende hvis Sp går til høyresiden, som har tvunget gjennom regionreformen, sier Skjæran.

- Jeg er spent på hva Sp gjør i Troms og Finnmark. Om de skal velge å gå til høyresia tror jeg det er mange som vil sperre øynene opp litt.

Sps førstekandidat i det nye storfylket lengst i nord, synes ikke noe om at Ap-nestlederen mener noe om samarbeidsdiskusjonene:

Ber Skjæran holde seg til Ap

- Vi har sagt at vi går til valg på vår politikk og de sakene som er viktige for oss. Det har vi fått en fantastisk tilslutning til. Så hører jeg at Skjæran og andre sier ting, det må han gjerne gjøre, men vi skal ha en ordentlig prosess, sier førstekandidat Ivar B. Prestbakmo for Troms og Finnmark Senterparti.

- Skjæran sier det vil være oppsiktsvekkende om dere går til høyresia, gitt regionreformen?

FORNØYD: Sp´s leder Trygve Slagsvold Vedum var strålende fornøyd med valgresultatet, sier han valgnatta. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke noe behov for å kommentere Skjæran sine spekulasjoner. Det må han bare holde på med. Ap nasjonalt har vært vel så stor del av problemet når det gjelder regionreformen, så jeg synes Skjæran kan holde seg til Ap, så skal jeg tenke på Sp, sier Prestbakmo.

Ap stemte i mot regionreformen i Stortinget, men beskyldes av Sp i nord for å ha kommet for seint på banen.

I tillegg får Ap kritikk for å ha støttet flere av regjeringens reformer, blant annet politireformen.

- Det vi har sagt, er at det ikke er usannsynlig at vi kan samarbeide med Ap, men det er ikke en selvfølge, sier Prestbakmo, som tirsdag opplyser at partiene ikke har innledet forhandlinger ennå.

Kaos i Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal lå det egentlig an til at Sp skulle kapre fylkesordførerklubba ved hjelp av Høyre, fram til det tirsdag ble klart at Ap, Frp og MDG, Pensjonistpartiet,og et knippe lokale lister gjør et aldri så lite kupp for å forhindre det.

Dermed så det ut til at Møre og Romsdal likevel skulle få en fylkesordfører fra Ap, støttet av Frp og MDG.

Nå råder det full forvirring igjen, etter at avtalen som sikret Ap-makta likevel ikke har flertall.

Det skriver NRK, som siterer Sunnmørsposten.

En finstemming av tellene gjør nemlig at det siste mandatet Aps Tone-Lise Torve trenger for å bli fylkesordfører, går til SV, og ikke Pensjonistpartiet.

SV nekter på sin side å støtte en avtale som kan gi Frp posisjoner i fylkestinget, og oppfordrer Ap og Sp til å komme tilbake til forhandlingsbordet, noe Ap så langt har avvist.

Sp har vært tydelige på at de ønsker seg fylkesordføreren i Møre og Romsdal hvis de skal inngå i samarbeid med Ap, men Ap har ikke latt seg rokke, ifølge Sps fylkesordførerkandidat, Kristin Sørheim.

- Vi har i tre valgperioder avgitt posisjoner for å sikre Ap fylkesordføreren. Når vi for en gangs skyld har gjort et sånt brakvalg, synes jeg de kunne gitt seg. Velgerne har egentlig nå sagt at de vil ha et skifte, sier Kristin Sørheim (Sp) til Dagbladet.

Får fortsette med nødskrik

Det er også knyttet spenning til hva som skjer i Trøndelag.

I dag er Tomas I. Hallem (Sp) fylkesvaraordfører, og samarbeider med fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Men Sp har vært tydelig på at de ønsker seg fylkesordføreren - og at de kan gå til de blå for å få det til.

Det har ført til dårlig stemning mellom Sp på den ene siden, og Ap og fagbevegelsen på den andre siden, i valgkampen.

MDG er i vippeposisjon, men signaliserte tirsdag kveld at de vil støtte Ap, noe som etter alt å dømme betyr at fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) får fortsette med et nødskrik, så lenge de får med seg Rødt i en koalisjon.

Klarer de det, ryker fylkesordførerdrømmen for Hallem og Sp, som foreløpig ikke er med i forhandlingene på rødgrønn side.

Sp omtaler seg selv som et sentrumsparti, og har flere ganger understreket at de lokalt samarbeider der de får størst gjennomslag.


Det har fått Ap-leder Jonas Gahr Støre til å advare om at en stemme til Sp kan gi Frp-politikk.

Nå ønsker hans eget parti i Møre og Romsdal altså selv et samarbeid med Frp.

Samarbeidsforholdene er ellers avklart i Oslo, nye Vestfold og Telemark, i Nordland, og i Agder.

Flere fylker i spill fortsatt

I Vestfold og Telemark, som nå altså blir ett fylke, samarbeider tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) med Ap for å bli fylkesordfører.

I Agder er det en borgerlig koalisjon som tar styringa, etter et kupp som stiller både Sp og Ap på sidelinja i fylkespolitikken.

I Nordland ble det i går klart at de fire partiene som utgjør fylkesrådet i dag - Ap, Sp, SV og KrF - fortsetter i samarbeid.

- Vi ser at vi kommer til å etablere et fylkesråd bestående av de fire partiene som utgjør fylkesrådet i dag, og er også enige om at det er partiet med flest stemmer, altså Ap, som får fylkesrådslederen, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap), som altså fortsetter i jobben han har i dag.

I nye Vestland, nye Innlandet, nye Troms og Finnmark, og i det nye storfylket Viken, er det fortsatt uklart hvem som ender med å samarbeide.

Kan gå til blå

I alle disse fylkene kan Sp velge å samarbeide med borgerlig side, og i så fall danne flertall helt uten Ap.

I Troms og Finnmark er Ap og Sp jevnstore, med like mange mandater i det nye fylkestinget.

I Viken, hvor Sp er tredje største parti, virker en rødgrønn storkoalisjon mest sannsynlig, særlig siden Sps førstekandidat, partinestleder Anne Beathe Tvinnereim, faktisk har gått til valg på å oppløse det nye fylket regjeringen har skapt med tvang.

- Det er mulig å skape flertall på begge sider, men nå har vi gått inn i sonderinger med sentrum-venstre, så får vi se om det bærer. Sps krav har vært tydelig, sier Sp-nestleder og Sp-topp i Viken, Anne Beathe Tvinnereim.

Rødgrønn runde først

I Viken er det nå Sp, Ap, MDG og Rødt som undersøker terreng for å styre sammen, og det er ventet at det kan ta noe tid før spørsmålet er avklart.

Partene har fortsatt ikke innledet formelle forhandlinger, opplyser Tvinnereim.

I Innlandet har Sp, som gjorde et kjempevalg og ble nest største parti i fylkestinget, sagt at de vil prøve å finne en løsning med Ap først - men åpnet for at de kan gå til høyresiden dersom de ikke får gjennomslag for sine krav.

- Vi hadde i går både møter med både Ap og Høyre, fordi vi er i en situasjon hvor vi også kan ha flertall på borgerlig side. Så skal vi ha et fylkesstyremøte klokka fem i ettermiddag og nye samtaler med Ap før den tid, sier Sps fylkesordførerkandidat Aud Hove.

- Ap må gå i seg selv

Sp har vært tydelige på at de ønsker seg fylkesordførerklubba i det nye fylket, og Hove sier de tirsdag hadde gode samtaler med både Høyre og Ap.

Hun blir provosert når hun hører uttalelsene fra Ap-nestleder Bjørnar Skjæran:

-Nå må Ap slutte å skyte på andre, og se på seg selv. De samarbeider også med høyresia, påpeker hun.

I Vestland samarbeider partiene nå om en rødgrønn storkoalisjon, men de er fortsatt ikke enige.

Sps fylkesordførerkandidat, Jon Askeland, har vært tydelig på at de kan gå til begge sider.

- Vi sitter i forhandlinger, og valgte å begynne på rødgrønn side. Det er en god tradisjon, i og med at det er en rødgrønn koalisjon både i Sogn og Fjordane og Hordaland, sier Sps Jon Askeland, som er blitt omtalt som en sannsynlig fylkesordfører i nye Vestland.

I Rogaland ligger det ifølge Stavanger Aftenblad an til at Marianne Chesak (Ap) blir fylkesordfører med støtte fra KrF, Sp, MDG og Venstre.

Her gikk Sp ut allerede før valget og varslet at de ville samarbeide med venstresiden, som det eneste av Sps fylkeslag, og det virker usannsynlig at Sp eller de andre sentrumspartiene vipper over til å støtte borgerlig side, som også vil inkludere Frp dersom det skal være mulig å danne flertall.