Maktkamp i gang etter fredsdagen

BELFAST(Dagbladet): Sinn Feins leder, Gerry Adams, har allerede vært på frierferd hos sosialdemokraten John Hume. Unionister David Trimble er også godt på talefot med katolikken John Hume. Bare nei-generalen Ian Paisley truer med å lage problemer for alle i den nye folkevalgte forsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter noen timers behersket feiring av et overveldende ja-flertall for fredsavtalen, så er maktkampen igang igjen i Nord-Irland. Men så langt har nesten alle politikerne valgt å respektere folkets kraftige rop om fred, men det hersker alt annet en fred i

det politiske miljøet som nå skal sette seg på Stormont utenfor Belfast.

I morgen starter valgkampen for å bli representert i den nye folkevalgte forsamlingen. 25. juni skal det velges 108 folkevalgte representanter, og det skal velges en førsteminister og en stedfortreder, samt 10 ministre.

Problemer

Men den nyskapte freden settes på store prøver før valget til den nye folkevalgte forsamlingen.

I tillegg til frierier og politiske krangler, så blir ikke de sentrale aktørene enige om helt avgjørende temaer.

Spesielt er spørsmålet om innlevering av våpen problematisk og kontroversielt. Sinn Fein hevder at de ikke har kontroll over IRA, og derfor ikke kan gjøre noe for at republikanerne skal levere inn sine ulovlige våpen.

Dette har fått unionistene til å rase, og spesielt UUP-lederen David Trimble står på at innlevering av våpnene er helt avgjørende for at fredsavtalen skal opprettholdes,
Sosialdemokraten og katolikken John Hume forsøker å være rolig, diplomatisk og statsmannsaktig. Hans fredsdrøm er gått i oppfyllelse, og han lar ikke våpnene ødelegge fredshåpet.

Unionistisk ja

Det synes nå klart at det også ble ja-flertall blant unionistene.

Nei-kampanjen, med Ian Paisley i spissen, har hevdet at et flertall av unionistene stemte nei ved valget.

Nå er det imidlertid lagt fram en ny måling som viser at i overkant av 55 prosent av unionistene også ønsker fred. Dette skaper nok retoriske problemer for aldrende Ian Paisley.

Tony Blairs minister for Nord-Irland, Mo Mowlam, valgte i går å slå tilbake mot de retoriske nei-lederne.

- Folket har tatt kontroll over framtida, og folket vil ha fred. Derfor oppfordrer jeg nå dere som skal bygge framtidas Nord-Irland til å komme fram, sa Mo Mowlam.

Og hun får øyeblikkelig svar fra SDLP-lederen John Hume:

- Folket har ropt en klar beskjed til oss, og den sier at vi skal forsøke å bygge framtida politisk og fredelig. Dette ansvaret må vi ta, sier John Hume.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer