Maktkamp i Kirgisistan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En krise ble avverget da den utgående nasjonalforsamlingen i Kirgisistan i går gikk med på å overlate makten til den nye nasjonalforsamlingen som ble valgt for to uker siden. Beslutningen om at den nye nasjonalforsamlingen skal overta makta, ble tatt av hensyn til stabiliteten i landet. Uenigheten om hvilken nasjonalforsamling som var den legitime, har vært et av de gjenværende konfliktområdene siden president Askar Akajev rømte fra landet skjærtorsdag. Opposisjonen overtok makten samme dag, og i går ble Kurmanbek Bakijev utnevnt til ny statsminister. Han er også fungerende president.

Situasjonen er fortsatt svært spent fordi det foregår en rivalisering om makten. Enighet om overgangsstyre er viktig, men det er like viktig å gjennomføre et nytt valg som folk oppfatter som rettferdig. Opposisjonen har allerede bestemt at presidentvalget, som skulle vært arrangert i oktober, skal holdes 26. juni. Det er også viktig at konflikten mellom den fungerende presidenten Bakijev og den fungerende sikkerhetssjefen Feliks Kulov roer seg. Begge var på kant med Akajev, og begge må huske at det er demokrati folket nå har gått på barrikadene for.

Russlands president, Vladimir Putin, har vist en annen holdning til omveltningene i Kirgisistan enn han gjorde ovenfor Georgia og Ukraina. Vi håper han har lært av tidligere feilskjær, og at han råder Akajev til formelt å gi fra seg makta i Kirgisistan. Spørsmålet er om omveltningene i Georgia, Ukraina og Kirgisistan kan spre seg også til andre tidligere sovjetrepublikker. Paradoksalt nok er det ikke de mest autoritære regimene som har mistet makta, selv om Akajevs valgfusk i Kirgisistan ble gjort for å sikre ham en tredje presidentperiode. Det får han ikke.

I Usbekistan sitter det en nervøs president. Der finnes det allerede en bevæpnet opposisjon. I Kasakhstan har det forekommet liknende avskallinger fra det sittende regimet som i Kirgisistan. Og flere av de sittende presidentene i nærområdet til Putins Russland kan ha grunn til å være bekymret.