Maktkamp med mat som våpen

MARONDERA (Dagbladet): Mat til en sultende befolkning kan bli det nye våpenet i president Robert Mugabes kamp for å beholde makta i Zimbabwe. Opposisjonen er forberedt på å forsyne sine tilhengere med mais i utsatte områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De vidstrakte jordene i Virginia-distriktet øst for Harare bidrar i vanlige år til at Zimbabwe er selvforsynt med basisføden mais. Nå ligger mange av jordene brakk. Flere av de kommersielle farmene i dette området ble invadert av Mugabes «stormtropper», krigsveteranene, i opptakten til valget for ett år siden.

- Mesteparten av jorda på de okkuperte farmene ligger brakk. Noe dyrkes opp, men produksjonen er liten, forteller den hvite farmeren John Osborn.

Drastisk fall

Krigsveteranenes politisk motiverte herjinger på landsbygda i Zimbabwe har drastisk senket produksjonen av mais. I fjor produserte Zimbabwe 2,1 millioner tonn mais. I år kommer produksjonen til å bli på bare 1,3 millioner tonn, stipulerer den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC. Skal Zimbabwe klare å være selvforsynte med mais, trenger landet minst 1,8 millioner tonn. SADC regner med et behov for å importere 700000 tonn mais.

Politisk mat

Lederen for opposisjonspartiet MDC, Morgan Tsvangirai, forventer at kontrollen over matimporten vil bli brukt av Mugabe og regjeringspartiet Zanu PF i opptakten til presidentvalget neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer