Maktkamp med mat som våpen

MARONDERA (Dagbladet): Mat til en sultende befolkning kan bli det nye våpenet i president Robert Mugabes kamp for å beholde makta i Zimbabwe. Opposisjonen er forberedt på å forsyne sine tilhengere med mais i utsatte områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vidstrakte jordene i Virginia-distriktet øst for Harare bidrar i vanlige år til at Zimbabwe er selvforsynt med basisføden mais. Nå ligger mange av jordene brakk. Flere av de kommersielle farmene i dette området ble invadert av Mugabes «stormtropper», krigsveteranene, i opptakten til valget for ett år siden.

- Mesteparten av jorda på de okkuperte farmene ligger brakk. Noe dyrkes opp, men produksjonen er liten, forteller den hvite farmeren John Osborn.

Drastisk fall

Krigsveteranenes politisk motiverte herjinger på landsbygda i Zimbabwe har drastisk senket produksjonen av mais. I fjor produserte Zimbabwe 2,1 millioner tonn mais. I år kommer produksjonen til å bli på bare 1,3 millioner tonn, stipulerer den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC. Skal Zimbabwe klare å være selvforsynte med mais, trenger landet minst 1,8 millioner tonn. SADC regner med et behov for å importere 700000 tonn mais.

Politisk mat

Lederen for opposisjonspartiet MDC, Morgan Tsvangirai, forventer at kontrollen over matimporten vil bli brukt av Mugabe og regjeringspartiet Zanu PF i opptakten til presidentvalget neste år.

- Det er ingen tvil om at Zanu PF vil utnytte den forestående matmangelen for å nå sine politiske mål. Vi forbereder derfor å gå inn med nødhjelp i områder der mat blir brukt som politisk maktmiddel fra regjeringspartiet side, sier Tsvangirai til Dagbladet.

Krigsveteranene og regjeringspartiets representanter på landsbygda arbeider nå for å få hånd om maisdistribusjonen i områder som er utsatt, ifølge opplysninger fra flere medier i Zimbabwe.

Ikke fordelt

Krigsveteranene har det siste året okkupert omkring 1600 farmer, hovedsakelig eid av hvite zimbabwere. De hvite eier mesteparten av den gode jorda i landet, eiendom de tok under kolonitida forut for uavhengigheten i 1980.

Ifølge regjeringens program skulle jorda vært stykket opp og delt ut til landløse zimbabwere, men over ett år etter at okkupasjonene startet er ingenting gjort for å fordele jorda. Selv Mugabe-lojale medier trykker intervjuer med småbønder som klager over at de ennå ikke har fått jorda de ble lovet, eller støtte til å komme i gang med å produsere mat.