Maktkamp mulig uansett utfall mandag

Flere sentrale tillitsvalgte i Arbeiderpartiet mener at Thorbjørn Jagland vil kneble lederdebatten dersom han allerede nå sier at han tar gjenvalg i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er sterke ønsker om at lederdebatten må tas uavhengig av hva Jagland og/eller Stoltenberg sier på sentralstyret førstkommende mandag. Mange ønsker ikke at partidemokratiet skal ofres i en eventuell maktkamp om hvem som skal lede Arbeiderpartiet.

Sentralstyremedlem Grethe Fossum fra Hedmark vil ikke at sentralstyret og partiet skal la seg diktere slik som da partisekretæren måtte trekke seg.

Anne Rygh Pedersen fra Vestfold sier til NTB at det ikke er riktig å binde opp valgkomiteen allerede to måneder før den er nedsatt.

Flere fylkesledere er også kritiske til partilederens framgangsmåte, og mener at debatten vil gå fram til landsmøtet uansett hva Jagland sier mandag. Fylkeslederen i Nord-Trøndelag, Bent Hågensen, oppfordrer rett ut Stoltenberg til å stille som lederkandidat på landsmøtet selv om Jagland sier at han er kandidat på sentralstyremøtet.

- Jagland er bare en av kandidatene, sier han, og får følge av fylkesleder Kjell Engebretsen i Akershus og Torstein Rudihagen i Oppland.

Også Jens må avklare

Sentralstyremedlem Bjørnar Olsen fra Nordland mener det er nødvendig at også Stoltenberg toner farge på sentralstyremøtet.

- Også Stoltenberg må si hva han vil. Det er ikke nok at bare Jagland avklarer sin situasjon mandag, mener sentralstyremedlemmet fra Nordland.

Olsen sier til NTB at hvis intensjonen er å gjøre ledersituasjonen i partiet klarere, må begge avklare sitt syn.

- Det vil være ryddig hvis vi mandag får vite hva de begge står for. Det er viktig at vi får vite noe mer konkret fra Stoltenberg enn hva han bare tenker. Det er av stor betydning at han avklarer sin situasjon for at vi skal klare å håndtere diskusjonen som går i partiet, sier Olsen.

Han mener at en avklaring om hva de to vil ikke fratar valgkomiteen muligheten til å velge.

- En avklaring vil skape ro rundt spekulasjonene som går. Det vil legge grunnlaget for en mer strukturell debatt i partiet, også om politikk, mener han.

Vil ikke dikteres

Grethe Fossum sier at uansett hva de to lederne avklarer på sentralstyret, så er det valgkomiteen som bestemmer.

- Hvis de to forteller sentralstyret at den ene er leder og den andre nestleder, overstyrer de hele prosessen fram til landsmøtet. Valgkomiteen blir satt i en vanskelig situasjon. Jeg ønsker mest av alt en åpen debatt der alle får være med i prosessen. Sentralstyret må ikke la seg diktere nok en gang,, sier hun til NTB.

Fossum sier ellers at hun ønsker en leder fordi hun mener partiet blir lettere å angripe med det doble lederskapet.

- Situasjonen er veldig vanskelig. Jeg vil avvente sentralstyremøtet. Det blir veldig spennende, sier Fossum.

For tidlig

Anne Rygh Pedersen synes det er litt tidlig med en avklaring om hvem som skal lede partiet to måneder før valgkomiteen skal velges.

- Valgkomiteen burde fått lov til å komme i gang med å jobbe før alle får vite hvem som skal lede partiet. Hvis Thorbjørn sier ja, regner jeg med at debatten er over, og det vil også være ryddig om han velger å trekke seg, sier Rygh Pedersen til NTB.

Hun hadde håpet at valgkomiteen kunne ha fått gjort sitt arbeid på fritt grunnlag og avsluttet arbeidet med å legge fram en helhetlig innstilling.

Rygh Pedersen godtar ikke uten videre argumentet om at en avklaring er nødvendig for å skape ro i partiet.

- Jeg følte at det var ro i partiet før partisekretæren trakk seg. Hvis det som nå skjer er med på å holde debatten i gang, er det synd. Vi vil diskutere politikk, ikke bare snakke om hvem som skal lede partiet framover, sier hun.

<B>VIL VÆRE MED: </B>Sentralstyremedlem Grethe Fossum fra Hedmark (i bakgrunnen) vil ikke la seg overstyre av Jagland og Stoltenberg i spørsmålet om hvilken lederstruktur Ap skal ha fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer