- Maktkamp truer Jens Stoltenbergs framtid i Ap

- Maktkampen innad i Ap om moderniseringsprosessen er også en kamp om partiets framtidige lederskap. Hvis dogmatikerne klarer å torpedere fornyelsesstrategien, kan det ødelegge Stoltenbergs framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrytelista til Jens

Det sier Bjarne Eikefjord, leder i Bekkelaget Arbeiderlag og medlem av representantskapet i Oslo Ap. Selv er han motstander av delprivatisering av Statoil, men han skiller klart mellom dette stridsspørsmålet og en mer generell moderniseringsdebatt.

- I deler av Oslo Ap ser det ut til at det legges opp til et frontaloppgjør mot fornyelseslinja. Det virker som dogmatikerne opererer med en skjult agenda. Det skal ikke mye forståelse av maktpolitikk til for å se hva som ligger i kortene her. Jagland kommer til å sitte en eller to perioder som partileder. Men hvis Jens' egne river grunnlaget vekk under beina hans, ødelegger det hans muligheter til å ta over partiet. Da blir han en overgangsfigur - og veien ligger åpen for andre, sier Bjarne Eikefjord, som var en av Marit Nybakks sterkeste støttespillere i kampen om ledervervet i Oslo Ap tidligere i år.

Flere sentrale kilder Dagbladet har snakket med i Oslo Ap deler Eikefjords vurdering av situasjonen. Det vises til at tidligere AKP-ere og SV-ere har tatt over makta i det mektige Oslo-partiet, og at dette er folk som aldri har likt Jens Stoltenberg.

Oppfatningen er at hvis Stoltenberg mislykkes med sin moderniseringsstrategi, vil veien ligge åpen for Trond Giske til partiledervervet når Thorbjørn Jagland trekker seg.