SV:

Maktkamp

Grasrota i SV kjemper med nebb og klør for å få sin kandidat inn i den nye partiledelsen og har spilt inn hele ni navn. Vestland støtter Ingrid Fiskaa som nestleder, mens Oslo er delt mellom Lars Haltbrekken og Marian Hussein.

INTERN STRID: Disse seks ønsker alle å bli nestledere. F.v. Torgeir Knag Fylkesnes, Lars Haltbrekken, Freddy Øvstegård, Ingrid Fiskaa, Marian Hussein og Grete Wold. Her er de sammen med resten av SVs stortingsgruppe, med lederkandidat Kirsti Bergstø i front. Sara Bell er også nestlederkandidat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
INTERN STRID: Disse seks ønsker alle å bli nestledere. F.v. Torgeir Knag Fylkesnes, Lars Haltbrekken, Freddy Øvstegård, Ingrid Fiskaa, Marian Hussein og Grete Wold. Her er de sammen med resten av SVs stortingsgruppe, med lederkandidat Kirsti Bergstø i front. Sara Bell er også nestlederkandidat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag skal valgkomiteen levere sin innstilling, men det er fortsatt i det blå hvem som blir ny nestleder i SV.

Valget blir skjebnesvangert. Det lille partiet har én fot i regjeringskontorene som budsjettpartner, og har til nå fungert som en avgjørende stemme i saker som oljeutvinning og fordeling.

En rekke kilder Dagbladet har snakket med, er bekymret for partiets klimaprofil dersom Kirsti Bergstø, som etter alle solemerker blir leder, får med seg en nestleder som blir for lik henne.

Dagbladet har gjort en kartlegging blant alle fylkeslagene, og ni kandidater er meldt inn. Sju av disse regnes som aktuelle. Hvem av disse som bør styre partiet, er det svært delte meninger om.

Kilder i partiet Dagbladet har snakket med, hevder at det vil bli vanskelig å finne en enstemmig innstilling.

Kniver om jobben

Valgkomiteen vil ikke si mye om innstillingen, utover at den kommer på onsdag, og at Torgeir Knag Fylkesnes sannsynligvis får beholde den ene av nestlederplassene.

- Som sittende nestleder er man i en ganske sterk posisjon, og det skal litt til for å kaste han, sa valgkomiteens leder, Pål Julius Skogholt, nylig til Dagbladet.

Viken SV har ikke sendt inn forslag til nestledere, men fylkesleder Haitham El-Noush forteller at Indre Østfold lokallag har spilt inn Freddy Øvstegård til nestledervervet.

- Jeg synes det er et godt forslag, sier El-Noush til Dagbladet.

Vestfold og Telemark SV har meldt støtte til sin egen fylkesleder, stortingsrepresentant Grete Wold. Det samme har Innlandet gjort.

Wold sier til Dagbladet at hun ønsker å gjøre SV til et bredt folkeparti med gode løsninger på økende ulikhet og på klimautfordringene.

- For meg blir et samfunn der solidaritet, fellesskap og omfordeling viktig. Dette må alltid sees i rammen av klima og natur, sier Grete Wold til Dagbladet.

Peker på Fiskaa

Fylkesleder i Rogaland, Anniken Heimdal Tjøstheim, har spilt inn nåværende nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og kandidaten fra eget fylkeslag, stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa. Også Vestland SV har gitt støtte til de samme kandidatene.

- I tillegg har vi bedt om at valgkomiteen vurderer Sara Bell som nestleder, sier fylkesleder i Vestland SV, Hege Lothe, til Dagbladet.

Troms SV har bare sendt inn forslag på ny leder, forteller fylkesleder Bjarne Rohde.

- Vi endte opp med å ikke sende noen forslag til nestleder, men jeg oppfatter vel at det er selvsagt for oss å beholde Torgeir Knag Fylkesnes som nestleder. Arbeidsutvalget hadde innstilt på Marian Hussein i tillegg, men fylkesstyret endte altså opp før jul med å ikke formelt foreslå noen, sier Rohde til Dagbladet.

Trøndelag SV har spilt inn sin egen representant Lars Haltbrekken, i tillegg til Fylkesnes.

- En stemme for antirasisme

Oslo SV har pekt på Lars Haltbrekken, og et mindretall i fylkeslaget har pekt på Marian Hussein.

- Fordelen med hennes kandidatur er å få mangfoldsperspektivet inn i ledelsen, og at hun er en stemme for antirasisme og inkludering, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.

Trekkes fram

Møre og Romsdal har i tillegg kastet inn to nye navn. Fylkesleder Bjørn Jacobsen sier til Dagbladet at det ikke er laget vedtak på dette, men at ulike lokallag og folk har spilt inn forslag.

- Jeg har i møte med valgkomiteen spilt inn Ingrid Fiskaa, Marthe Hammer og Mali Tronsmoen, ut fra at de er dyktige og kommer fra Vestlandet, sier Jacobsen.

Etter det Dagbladet er kjent med, er det sju kandidater som regnes som mest aktuelle, og her utelukkes de to siste navnene. Også innen denne gruppen er det navn flere kilder mener stiller sterkere til nestledervervet enn andre.

I tillegg til Fylkesnes gjelder dette stortingsrepresentantene Freddy Øvstegård, Lars Haltbrekken og Marian Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer