Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maktkampen raser: Truer med at hele flyktningavtalen kan ryke

Spørsmålet er hvem som må gi etter, EU eller Erdogan.

MAKTKAMP:  Under forhandlingene om flyktningavtalen har det hele tiden pågått en maktkamp mellom Angela Merkel og EU på den ene siden, og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan på den andre. EU krever at Tyrkia oppfyller 72 krav før de får visumfrihet for tyrkere i Schengen. Men Erdogan har nektet å endre Tyrkias antiterror lovgivning. Foto: Ozan Kose / AFP Photo / NTB Scanpix
MAKTKAMP: Under forhandlingene om flyktningavtalen har det hele tiden pågått en maktkamp mellom Angela Merkel og EU på den ene siden, og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan på den andre. EU krever at Tyrkia oppfyller 72 krav før de får visumfrihet for tyrkere i Schengen. Men Erdogan har nektet å endre Tyrkias antiterror lovgivning. Foto: Ozan Kose / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Tyrkia og EU var ikke akkurat rosenrødt før de inngikk flyktningavtalen. Nå er forholdet faktisk så  anspent at hele avtalen kan ryke.

Grunnen er kravet om at 75 millioner tyrkere skal få reise til Schengen, og også Norge, uten visum.

Tøffe tider kommer Flyktningavtalen med Tyrkia var Angela Merkels prestisjeplan. Det EU har fått ut av den, er en «stopp» i strømmen av flyktninger inn over de greske øyene og inn til Europa. Det Tyrkia har fått ut av den, er lovnader om penger, visumfrihet for tyrkere og et steg i retning EU-medlemskap.

Men på punktet visumfrihet er det skjær i sjøen.

- EUs engstelse over hva det har forhandlet fram med den tyrkiske regjeringa er åpenbar, og det er også Tyrkias irritasjon, skriver den britiske avisa The Guardian på lederplass, og beskriver avtalen som skjør.

Der Spiegel mener flyktningavtalen kan være på randen av kollaps.

Dette er de uenige om Målet har nemlig vært at 75 millioner tyrkere skal få visumfrihet i Schengen i løpet av juni i år, eller i oktober. Det vil også si at tyrkere kan komme til Norge uten visum. Men EU har satt opp en liste med 72 krav som Tyrkia må innfri før de får visumfriheten.

I neste uke går vi inn i juni, og bare 67 av 72 krav er innfridd.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har satt seg på bakbeina og nektet å endre Tyrkias terrorlovgivning, slik som EU krever i ett av punktene. Uten det blir det ingen visumfrihet, sier EU. Lovgivningen blir ikke endret, er svaret fra Erdogan.

Spørsmålet er hvem som må fire på kravene, og om hele avtalen ramler sammen hvis alle står på sitt.

Seinest i går advarte Erdogan om at flyktningavtalen kan bli blokkert dersom tyrkere ikke får visumfrihet.

- Dersom så ikke skjer, kommer den tyrkiske nasjonalforsamlingen ikke til å fatte noen beslutninger eller vedta noen lover innenfor rammen av returavtalen, sa Erdogan ifølge NTB.

Merkel understreket mandag at de krever innfrielse på alle punkter.

Og det er stoda.

Dette er terrorlovene At EU inngikk en flyktningavtale med Erdogans stadig mer autoritære regime, har allerede ført til en storm av kritikk mot EU.

- Hvis Erdogan går for en strategi som nekter tyrkere retten til visumfri reise til Europa, så må han forklare dette til det tyrkiske folk. Det vil være hans problem, ikke mitt, sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker til den tyske radiokanalen WDR 12. mai. 

Da Europakommisjonen gikk gjennom de 72 punktene i mai, manglet Tyrkia fem punkter. De kan du lese om i detalj her.

Punktet om terrorlovene, som det er mest strid om, lyder som følger:

«Revidere lovgivningen og praksisen på terrorisme, for å få den på linje med europeiske standarder, særlig ved å bedre linje opp definisjonen av terrorisme for å snevre inn omfanget av definisjonen, og introdusere et kriterium for proporsjonalitet».

Tyrkia hevder at hvis Tyrkias terrorlovgivning gjøres mer lik EU sin, vil det gi større spillerom for den kurdiske PKK-bevegelsen.

Erdogans Tyrkia Et poeng er også at lovgivningen i dag brukes til å gå etter både journalister, opposisjonelle og akademikere. Fethullah Gülens bevegelse har blitt stemplet som en terrororganisasjon og nå nylig har myndighetene gått etter kritiske akademikerne.

Fra august 2014 til tidlig i år behandlet det tyrkiske rettsvesenet også 1845 saker om ærekrenkelser mot Erdogan.

Tyrkia har ikke innfridd alle de 72 punktene, men krever at visumfriheten gjennomføres. EU sier de trenger kontroll på flyktningstrømmen.

Begge parter nekter å gi seg. Et skjær i sjøen der, altså.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!