- Maktkåthet i Venstre og KrF hindrer oppgjør med Frp

Og Erna Solbergs Frp-forsvar mot merkelappen «høyrepopulister» er bare fordi hun vil ha arbeidsro i regjeringssamtalene.

- DE SNIKER SEG UNNA DEBATTEN: - De som nå sitter i Nydalen forventer kollektiv stillhet fordi de sitter og snakker om å gå i regjering sammen. Det er uakseptabelt, det er det nettopp fordi Frp nå er på vei inn i regjering at de må komme ut og kommentere dette, sier Snorre Valen, og utfordrer Høyre, KrF og Venstre. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- DE SNIKER SEG UNNA DEBATTEN: - De som nå sitter i Nydalen forventer kollektiv stillhet fordi de sitter og snakker om å gå i regjering sammen. Det er uakseptabelt, det er det nettopp fordi Frp nå er på vei inn i regjering at de må komme ut og kommentere dette, sier Snorre Valen, og utfordrer Høyre, KrF og Venstre. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det mener SVs Snorre Valen, som nå dunker løs mot de borgerlige regjeringssnekkerne - først og fremst Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

- Tradisjonelt i norsk politikk har det vært bred enighet i det politiske miljøet om å holde en viss anstendighet i debatten om innvandring og integrering. Det er nitrist å se at Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide sitter musestille, mens Frp driver dobbeltkommunikasjon om egen retorikk og Christian Tybring-Gjedde løpet rundt i fri dressur.

- Hvis Venstre og KrF ikke er villige til å reagere på dobbeltkommunikasjonen Frp nå bedriver, blir det tydelig hva de mener er viktigst: Å søke makt i regjering, i stedet for å gjøre det de har gjort mange ganger tidligere, nemlig ta kraftig avstand fra denne typen retorikk fra Frp.

HVA ER VIKTIGST? Regjeringsmakt eller Frp-oppgjør? SVs SNorre Valen mener Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide velger det første - og derfor styrer unna debatten om Frp og snikislamisering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HVA ER VIKTIGST? Regjeringsmakt eller Frp-oppgjør? SVs SNorre Valen mener Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide velger det første - og derfor styrer unna debatten om Frp og snikislamisering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Høyre-leder Erna Solberg slipper unna SV-Valens kritikk.

- Hun bidrar nå til at Frp ikke lenger skal ses som høyrepopulistiske, fordi hun skal danne regjering og vil ha arbeidsro, sier stortingsrepresentanten.

Irettesatte pressen Fremskrittspartiet har den siste uka danset rundt begrepet de selv innførte i norsk politisk debatt: «Snikislamisering». Det ble lansert av partileder Siv Jensen på landsmøtet i 2009, som satte det i sammenheng med det hun mente var særkrav fra muslimske miljøer.

Tirsdag denne uka holdt Frp pressekonferanse for å imøtegå koblinger internasjonal presse har gjort etter valget, der massedrapsmannen Anders Behring Breiviks fortid i partiet trekkes fram. Samtidig forsøkte nestleder Ketil Solvik-Olsen å fri partiet fra merkelapper som «høyreekstreme», «høyrepopulistiske» og «innvandringsfiendtlige».

Han ble også konfrontert med snikislamiserings-begrepet, og erkjente at dette var et dårlig valgt ord, men hevdet at dette først og fremst er brukt mot partiet i ettertid - utenfor rett kontekst.

Han la også vekt på at det er lenge siden noen i partiet hadde brukt begrepet.

Siv angrer ikke Samme kveld avviste Siv Jensen overfor Dagbladet for at hun angrer for begrepsbruken, og hun mener det er en presis beskrivelse.

Onsdag kom leder av Oslo Frp - partiets største fylkeslag - Christian Tybring-Gjedde tilbake på banen.

- RYDD OPP! Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja kjenner seg ikke igjen i kritikken fra SVs Snorre Valen. Han er klar på at Frp må rydde opp i det han mener er dobbeltkommunikasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- RYDD OPP! Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja kjenner seg ikke igjen i kritikken fra SVs Snorre Valen. Han er klar på at Frp må rydde opp i det han mener er dobbeltkommunikasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han er åpen for å droppe begrepet, men bare fordi han mener «islamisering» er mer presist.

- Ja, egentlig er det åpenlyst at det blir «islamisering», så om man kaller det snik eller ikke, det får noen andre avgjøre, sa fylkeslagslederen til NRK, men fastholdt samtidig at «snikislamisering» er «et godt Frp-ord, og vi har eierett til det ordet».

Ikke bekymret over endring - Snorre Valen, hvorfor er det egentlig galt å bruke begrepet «snikislamisering»?

- Bruker man det begrepet, sier man at noen på snikete vis forsøker å endre det norske samfunnet. Det skaper et fiendebilde og en konflikt som ikke har rot i virkeligheten. Det er ikke sånn at muslimer stiller særkrav i Norge.

- Er ikke kjønnsdelt gym i skolen et særkrav?

- Det følger en rekke utfordringer med at den norske befolkningen i dag har bakgrunn fra mange flere kulturer enn tidligere. Svaret på det er å snakke samme - ikke starte med fordømmelse. Dette er ikke å være språkpoliti, det er å ta Christian Tybring-Gjedde på alvor. Hvor ender vi egentlig opp dersom vi følger hans resonnement, når han sier at vi graver vår egen kulturelle og etniske grav dersom innvandringen fortsetter som i dag?

- Tybring-Gjedde beskriver en demografisk endring av samfunnet, eksempelvis i Oslo, der han peker på at mellom 25 og 30 prosent av befolkningen i dag har afrikansk eller asiatisk bakgrunn, og mener SSB-beregninger tilsier at disse gruppene vil utgjøre flertallet i hovedstadens befolkning i 2050. Er ikke du bekymret for en slik demografisk endring?

- Nei, det er jeg ikke. Jeg er bekymret for klasseskillene som skapes på grunn av manglende sosial boligpolitikk og en politikk som bidrar til å skape klasseskiller på skolene. Det vil medføre segregering og store sosiale motsetninger i Norge. Religion, bakgrunn og hvor du kommer fra, er ikke i seg selv et problem. Vi har bygd opp et samfunn som utligner disse forskjellene ved at man bor i samme nabolag og går på samme skole. Det må vi fortsette med, sier Valen, og legger til:

- Det er ikke innvandring som har skapt opptøyer i Stockholm og i London, det er den manglende troen hos disse ungdommene på at de har en framtid.

- Uakseptabelt ikke å kommentere Valen mener Frp-pressekonferansen tirsdag, med påfølgende kommentarer fra partileder Siv Jensen og Oslo-leder Christian Tybring-Gjedde bidrar til å opprettholde inntrykket av at partiet driver dobbeltkommunikasjon.

- Da Ketil Solvik-Olsen beklaget bruken av «snikislamisering», trodde jeg det var fordi Frp skulle moderere seg, ikke at de skulle gå lenger dagen etter i å åpent mistenkeliggjøre en stor minoritet i Norge. Frp må ta innover seg at dette har en enda mer dramatisk effekt når de nå er på vei inn i regjeringskontorene. Da blir de ansvarlige for alle disse menneskene de har tegnet et fiendebilde av i årevis.

- Og Christian Tybring-Gjedde er langt fra noen løs kanon, han leder partiets største fylkeslag. De som nå sitter i Nydalen forventer kollektiv stillhet fordi de sitter og snakker om å gå i regjering sammen. Det er uakseptabelt, det er det nettopp fordi Frp nå er på vei inn i regjering at de må komme ut og kommentere dette. En ting er å være et minoritetsbarn i en osloskole som hører at noen politikere ikke liker deg. Det er noe helt annet å høre det fra et parti som sitter i regjering og faktisk bestemmer i landet, sier Valen.