Maktklare Erna

Solberg er beredt til å parkere Bondevik dersom det må til for å oppnå makt. Det er valgforskernes tolkning av hennes utspill mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Erna Solberg mandag holdt pressekonferanse, gjorde hun det klinkende klart at Høyre er garantisten for at det blir en eller annen borgerlig regjering dersom høyresiden vinner valget. Til Dagbladet etterpå sa hun at politikken er viktigere for henne enn Kjell Magne Bondevik.

Ikke forbli lojal

- Rene ord for penga. Solberg må gjennomføre sin politikk, uansett hvem som står i veien, og det kan komme til å veie tyngre enn det å forbli lojal mot den regjeringen hun sitter i nå, sier Kristin Hoff, daglig leder i analysebyrået Opinion.

Valgforsker Bernt Aardal sier Solbergs uttalelser oppfattes som at hun har åpnet en bakdør: - Jeg oppfatter henne dit hen at hun er åpen for å diskutere andre alternativer enn dagens konstellasjon på borgerlig side, sier han.

Plan B

Aardal mener det er klart at partistrategene i Høyre tenker på en plan B, selv om ingen vil si det offentlig.

- I 2001 gjorde Bondevik det samme. Han gikk til valg på en sentrumsregjering og nektet å diskutere muligheten for samarbeid med Høyre.

Grunnen er at en diskusjon om plan B vil tolkes som en svekking av plan A, sier Aardal.

Heller ikke valgforsker Toril Aalberg ved NTNU ser det som uaktuelt at Solberg har en plan B om et nærmere samarbeid med Frp.

- Nå vil Høyre klamre seg fast til politikken sin, og ikke spillet om ministerpostene. Høyre går til valg på sine politiske saker, ikke på at Bondevik blir sittende som statsminister, mener hun.

Kristin Hoff anser det som aktuelt at Høyre begynner å se mot et samarbeid med Frp.

- Høyre kommer til å spørre seg om Bondevik er verdt mer enn regjeringsmakten, sier hun.

Valgforskerne ser to veier til regjeringsmakt for Høyre, dersom Bondevik-løsningen de går til valg på, ryker: Regjering alene med støtte fra KrF, Venstre og Frp, eller en regjering med Frp.

- Dersom Frp blir like stort eller større enn Høyre, kan det komme krav i Høyre om et samarbeid med Frp. Men han tror likevel ikke at et samarbeid med Frp er helt opplagt.

- Det er en dyp skepsis til Frp i Høyre.

Så Solberg ser nok også på muligheten til å danne en ren Høyreregjering, mener Jenssen.

TAR EN BONDEVIK: Solberg vil opp og fram, og verken KrF eller Venstre skal føle seg for trygge som eventuelle regjeringspartnere. Her sammen med Finansminister Per-Kristian Foss.