Maktkvinnenes ukjente allianser

Norges mektigste kvinner har sine egne møtesteder og nettverk som de færreste av oss kjenner til. Over en kopp te på Grand, under fiskemiddager på Theatercaféen og i storslåtte, private 8. mars-arrangementer testes ideer og legges planer. Nettverkene er ikke lenger forbeholdt gutteklubben Grei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kvinner bygger ikke nettverk. Det er en av hovedårsakene til at så få kvinner når toppen i næringslivet», blir det påstått igjen og igjen. Mens gutta pleier kontaktene, og sikrer egen karriere og innflytelse, på golfbanen og ute i skauen, har kvinnene konsentrert seg om å få det sosiale liv på hjemmebane til å gå opp.

- Det er rett og slett ikke riktig. Selv om menn har større nettverk enn kvinner, bygger stadig flere kvinner store nettverk, sier konserndirektør i Aker RGI, Kaci Kullmann Five - en av få i Kjell Inge Røkkes indre krets.

Kullmann Five er en av dem som sier rett ut at hun har et særdeles bevisst forhold til det å bygge nettverk.

- Jeg legger merke til og samler på omtaler av kvinner som kommer inn i nye og interessante posisjoner. Dette er folk som i neste omgang kan bli mine sparringpartnere og som jeg kan søke råd hos, eller som kan rekrutteres til ulike verv/jobber, forteller Aker RGI-direktøren.

Hun er for øvrig medlem av juryen for «Årets forretningskvinne» - noe som gjør at hun må følge ekstra godt med. Selv har hun stor glede av regelmessig kontakt med de norske vinnerne.

Mektig frokostklubb

Kullmann Five forteller at siden hun trådte inn i politikken på begynnelsen av 70-tallet, har hun vært særdeles bevisst på å bygge opp kvinnenettverk.

- Av ren nødvendighet. Jeg har ofte vært første jente i mange sammenhenger. Det har gjort meg veldig bevisst på hvor viktig det er å rekruttere flere kvinner. Dessuten har jeg erfart hvor viktig det er å ha et faglig og personlig sterkt nettverk rundt seg når det stormer.

Kullmann Fives kanskje viktigste nettverk er frokostklubben på Grand. Hun ønsker ikke selv å nevne deltakernes navn og antall, men Dagbladet kjenner til at både Grete Faremo , Else Bugge Fougner , Kirsti Kolle Grøndahl og Tove Strand er blant deltakerne.

- Vi møtes en gang i måneden og drikker te. Mye te. Svært lite rødvin, men spiser kanskje litt frukt, ler Kullmann Five.

- Da jeg fikk være med, fikk jeg klar beskjed om at denne klubben var det langt vanskeligere å få bli medlem av enn Rotary.

Kullmann Five sier at det diskuteres uten dagsorden. Hun kaller nettverket en ressursbase for faglig informasjon. Temaer kan eksempelvis være om noen har forslag på kvinner til styreverv.

- Trenger du denne type nettverk mer nå, i næringslivet, enn da du var politiker?

- Jeg trenger det minst like mye nå. I politikken var jeg etter hvert dreven, mens jeg nå oftere kan ha behov for å søke råd.

Helt bevisst

En av Norges mektigste kvinner, Grete Faremo , forteller at hun helt bevisst er deltaker i mange kvinnenettverk. Nettverk innen idretten, fra de tidlige årene i hennes yrkeskarriere og frokostklubben på Grand.

- Først og fremst er det hyggelig. Men man skal ikke underkjenne betydningen av gode nettverk, understreker hun.

Faremo sier at nettverk spesielt er viktig for å synes i næringslivssammenheng.

- Mangelen på formelle krav til rekruttering i næringslivet gjør at nettverkene her blir desto viktigere. Kravene til rekruttering i offentlig sektor og politikk gjør det enklere å komme inn der uten på forhånd å ha blitt synlig gjennom et nettverk, mener hun.

- Men har kvinner en sjanse så lenge de ikke vet å behandle verken golfkøller eller gevær?

- Det er et problem du peker på. I bedrifter hvor sjefene er tydelige på sine interesser, kan du vedde på at det fins en stor andel juniorer som har sørget for å ta sine kurs. Kvinner kan også lett bli misforstått når de blir sett sammen med andre menn. Det er et handikap som bedriften tar høyde for i sin rekrutteringspolitikk, mener Faremo.

Nupereller

Den som har lyktes med å samle flest mektige kvinner på ett brett i Norge, er kanskje Røde Kors-president og tidligere politiker, Astrid Nøklebye Heiberg . Hver eneste 8. mars kaller hun 50- 60 kvinner inn til «Nuperellemøte» (nupereller er knyttet kniplingsarbeid) hjemme hos seg selv - med vin og kanapeer. Politikere, næringslivstopper, topper i staten - ja, til og med Gro Harlem Brundtland- deltar på Nøklebye Heibergs nettverksarrangement. Hun inviterer gamle og kjente, men også folk hun aldri har møtt, bare sett omtalt i avisene.

- Ser jeg noen jeg synes er spennende, inviterer jeg dem. Slik traff jeg for eksempel Ingelin Killengreen, Anne-Lise Berntsen, Ellen Horn og Randi Bratteli.

Astrid Nøklebye Heiberg deltar også i den årlige jentefiskemiddagen på Theatercaféen som Ranveig Getz , gift med Arne Nordheim, har tatt initiativ til. Der er også direktør ved Nasjonalgalleriet, Tone Skedsmo, og Åse Kleveland .

- «Nuperellemøtene» ble startet fordi jeg hadde et ønske om å bygge en møteplass for kvinner. Responsen jeg får, er at jeg har lyktes. Flere som møter hverandre hos meg, har hatt god nytte av det. Men jeg hadde håpet at andre hadde tatt ideen og gjort det samme, sier festarrangøren.

En som har gjort det samme som Røde Kors-presidenten, er avtroppende Storebrand-direktør, Gunn Ovesen . Hun spanderer mat og vin på 60 stykker - kvinner fra finans, presse, konsulentbransje, det offentlige og fra Forsvaret, hvor Ovesens søster befinner seg. Her kan Origo-sjef Cecilie Norland møte Dagbladets redaksjonssjef Aud Dalsegg, her er Grete Faremo og Anne Lise Melbye i Kvinner Viser Vei. Det eneste motkravet Ovesen stiller er følgende: rullér!

- Det er selve poenget. Å bli kjent, få løst noen problemer og ha det gøy med andre jenter. Dette er mye morsommere enn å sjekke triste menn, mener Ovesen.

Theatercaféen

- Veldig mange av de kvinnene jeg kjenner, har et omfattende nettverk, sier advokat, tidligere POT-sjef, Ellen Holager Andenæs . Hun er selv et navn som nevnes i mange sammenhenger. Holager Andenæs er nær venninne med både Else Bugge Fougner og Tove Kvammen Midelfart.

- Når du er oppvokst i Oslo og har frekventert mange miljøer, blir kontaktnettet svært etter hvert. Nettverk lyder for øvrig guffent. Jeg foretrekker ekte kontakt med mennesker jeg ikke har nytte av.

Av de litt mer formaliserte grupper Holager Andenæs deltar i, er en kvinnelig jussgruppe med samtidige fra studiet (der er også Else Bugge Fougner med). Og så deltar hun av og til i middag på Theatercaféen med framtredende norske, kvinnelige forsvarsadvokater; Mona Høiness , Heidi Yssen , Berit Reiss-Andersen , Solveig Høgtun , Ellen Haugsrud og Ellen Moen .

- Vent fem til ti år, og det kommer et skred av kvinner inn i maktposisjoner. Og de vil ha nettverkene sine i orden, tror Andenæs.

Spice Girls

- Jeg er blant dem som var irritert på menns nettverksbygging. Men nå trekker jeg heller på skuldrene. Vi kvinner har våre egne nettverk, sier tidligere Ap-politiker, snart informasjonsrådgiver i Woldsdal, Signe Horn. Horn tilhører en spesiell klan som kaller seg Spice Girls. Det er tidligere Ap-politikere hvor mange av dem kan bli kalt rett tilbake til politikken - med et nytt regime i Ap:

Informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdal , tidligere rådgiver ved Statsministerens kontor, Inger Elise Birkeland , 1000-års-general og tidligere byråd, Gro Balas , direktør i Film og Kino, Lene Løken , underdirektør i Helse- og sosialdepartementet og tidligere Oslo-politiker Inger Johanne Kvarme og tidligere Oslo-byråd, nå Hydro-jurist, Hanne Harlem .

- Mine nettverk har vært viktige for å få jobb, verv og nye utfordringer. Dette er også gode miljøer å sende ut signaler i. Det er først og fremst hyggelige og sosiale treff, vi sitter jo ikke og tenker på at det er nyttig. Men vi bruker hverandre. Selv om våre nettverk kanskje er litt mindre målrettet enn menns, behøver vi ikke være kjempenaive når det gjelder nytteverdien, heller.

Et annet av Horns nettverk er innenfor konsulentbransjen. Jentejulebord står høyt i kurs i begge gruppene.

- Nettverkene mine prioriterer jeg mege t høyt. Bare spør mannen min, sier Horn.

Trekanten

I 1996 var det stor kvinnefest i hagen til Kristin Clemet . Arrangørene var ingen ringere enn Clemet selv, forfatter og tidligere justisminister Anne Holt og tidligere kulturminister Turid Birkeland . Et nettverk og et vennskap som startet med EU-kampen.

- Festen var jo ingen bevisst nettverksbygging. Det var jo bare en unnskyldning for å drikke rødvin. Selv har jeg antakelig et veldig stort nettverk. Men jeg har aldri tenkt at jeg aktivt skulle bygge et nettverk. Det kommer når du har et bredt interessefelt og er relativt sosial, sier Kristin Clemet.

Nær Youngstorget

- Kvinner har lang erfaring med å skaffe hverandre barnevakt. Vi har ikke like lang erfaring i å skaffe hverandre jobber, konstaterer leder for Likestillingssenteret - tidligere statssekretær Ingunn Yssen .

Hun mener ikke at hun selv er en aktiv nettverksbygger, men at hun bruker og setter stor pris på nettverket hun har. Dagbladet kjenner til at Yssen står svært nær Yngve Hågensens mulige arvtaker, LO-nestleder Gerd-Liv Valla. Yssen er også venninne av partisekretær Solveig Torsvik.

- Litt av poenget med nettverk er jo å ikke snakke så mye om dem, bare bruke dem. Kvinner bør være like flinke som menn til det. Å snakke om nettverk innebærer å synliggjøre mulige maktkonstellasjoner, og det kan svekke nettverket, mener Yssen.

<B>BYGGER NETTVERK: Røde Kors-president Astrid Nøklebye Heiberg er kanskje den som har lykkes best i å samle flest mektige kvinner på ett brett.