Maktskifte i Bonn etter 16 år

Tysklands statsminister heter ikke lenger Helmut Kohl. For første gang siden 1982 flytter en sosialdemokrat inn på forbundskanslerens kontor i Bonn. Gerhard Schröder er sjefen for landets nye, rød-grønne koalisjonsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske nasjonalforsamling Forbundsdagen valgte i formiddag Schröder til ny statsminister, med 351 mot 287 stemmer. 27 av representantene avholdt seg fra å stemme. Schröder fikk dermed stemmene fra seks flere enn de påtroppende regjeringspartienes representanter.

Etter valget foresto den offisielle embetsutnevnelsen hos president Roman Herzog, og seinere avleggelsen av embetseden i Forbundsdagen. Deretter kan han ta fatt på å gi tyskerne den «nye start» han lovet dem under valgkampen.

Forbundsdagen
I går ble sosialdemokraten Wolfgang Thierse blitt valgt til ny president i Forbundsdagen, som i løpet av 1999 skal flytte fra Bonn til Berlin. Til sammen stemte 512 representanter for Thierse, mens 109 stemte mot og 45 avholdt seg fra å stemme.

Med valget av Thierse hadde den siste tyske forbundsdag med tilhold i Bonn formelt konstituert seg. Den avtroppende regjeringen mottok samme kveld formelt avskjed fra sine stillinger fra president Herzog, som hyllet Kohl for hans mangeårige innsats for Tyskland og Europa.

Den nybakte pensjonisten Kohl blir boende i en fløy av statsministerboligen i Bonn inntil neste år, da såvel regjering som Forbundsdag flytter til Berlin. Han risikerer bare å støte på sin etterfølger dersom begge skulle finne på å ta seg en tur på kjøkkenet - samtidig.