MAKTKAMP: Marianne Marthinsen skal etter det Dagbladet får opplyst ha blitt oppringt av Ap-leder Jonas Gahr Støre og fortalt at «sånn blir det». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MAKTKAMP: Marianne Marthinsen skal etter det Dagbladet får opplyst ha blitt oppringt av Ap-leder Jonas Gahr Støre og fortalt at «sånn blir det». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Strid i Arbeiderpartiet

Maktspillet i Ap-kulissene: - Støre ringte Marthinsen og sa «sånn blir det»

Marianne Marthinsen ønsket å fortsette som finanspolitisk talsperson i Ap, men ble ikke lyttet til. To rådgivere skal ha sagt opp i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er problemer innad i Arbeiderpartiet etter at det i dag ble kjent at Marianne Marthinsen vrakes som fraksjonsleder i finanskomiteen til fordel for Ap-nestleder Trond Giske.

Umiddelbart kom NRK med nyheten om at to av Marthinsens nærmeste rådgivere sier opp jobbene sine, angivelig som følge av vrakingen.

Dagbladet får opplyst at kabalen som involverer ledertrioen ble klar allerede i forrige uke - selv om den ikke ble kjent før nå.

«Sånn blir det»

Marianne Marthinsen skal etter det Dagbladet får opplyst ha blitt oppringt av Ap-leder Jonas Gahr Støre og fortalt at «sånn blir det».

Dagbladet vet fra kilder på begge sider av bordet at Marthinsen svært gjerne ville fortsette, men at hun ble ikke lyttet til.

- Hva ledelsen gjør, går litt utenfor kabalen. I praksis er det slik at nestlederne får det de ønsker seg, så lenge Støre mener det er fornuftig, forklarer en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Kritisk til kjønnskritikk

Like fullt er avgjørelsen blitt kritisert - både i dag, og før den ble kjent.

Internt i Ap skal flere ha reagert på det de har oppfattet som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg i en eventuell framtidig lederkamp i partiet.

Flere Ap-politikere roser jobben Marthinsen har gjort. Flere har uttrykt seg i media og reagert på vrakingen av Marthinsen i et likestillingsperspektiv.

- Jeg synes det er synd at Marianne er vraka og står for det jeg skrev på Facebook. Marianne er en kjempedyktig politiker og jeg mener at hun burde fortsette. Men dette er en del av en større kabal som vi ikke har oversikt over nå. Valgkomitéen har en vanskelig jobb, sier Laila Gustavsen torsdag ettermiddag.

Det får partisekretær Kjersti Stenseng til å se rødt.

- Jeg synes det er helt ok at folk har meninger om ulike posisjoner, men jeg synes det er ugreit at det framstilles som en likestillingssak, for det er en selvfølge for meg at vi ivaretar kjønnsbalansen i det vi legger fram, sier Stenseng til Dagbladet.

Ifølge Stenseng er det en enstemmig valgkomité som står bak avgjørelsen. Hun legger til at de heller ikke har mottatt noen oppsigelser.

- Tar til etterretning

Partisekretæren vil ha seg frabedt at kjønn trekkes inn for å kritisere avgjørelsen fra valgkomiteen.

- Man kan godt være enig eller uenig, men å dra kjønnsperspektivet inn i det, synes jeg ikke noe om, sier partisekretæren.

Hun viser til at en mann går ut og en kvinne inn som fraksjonsleder for arbeids- og sosialfeltet, nemlig Dag Terje Andersen og Hadia Tajik, mens det motsatte skjer på finans, med Giske og Marthinsen.

Marthinsen ville i går ikke kommentere vrakingen utover å si at hun «tar beslutningen til etterretning». Rådgiverne Harald Jacobsen og Maria Walberg, som ifølge NRK har sagt opp, har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag.

Det er uklart hva Dag Terje Andersen synes om at Hadia Tajik skal overta jobben hans som fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen, da han ikke besvarte Dagbladets gjentatte henvendelser gjennom torsdagen.