Maktsugen Schröder nærmere målet

BERLIN (Dagbladet): Tyske sosialdemokratiske kadre regner Gerhard Schröder (53) som en prinsippløs opportunist. De foretrekker partiformannen Oskar Lafontaine (54). Men de medgir at Schröder er den eneste som kan vinne et valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens lokalvalg har brakt Schröder et skritt nærmere drømmen om å bli Tysklands neste kansler.

- Som kansler vil jeg ta plass ved siden av statsminister Tony Blair og president Bill Clinton, den vestlige verdens ledere. Jeg hører hjemme i denne trioen, har Schröder sagt til venner.

Han har besøkt Blair i London for å lære å bli den moderne vinneren - fri fra politiske dogmer, pragmatisk, dynamisk og elegant.

Schröder har ingen ting imot å bli karakterisert som populist.
«Grip dagen» (latin: «Carpe diem») er hans personlige motto. «Det går også med menneskelighet,» er hans slagord for valget. I virkeligheten handler det om Gerhard Schröders sans for makt.

«A/S Niedersachsen»

Han har styrt delstaten Niedersachsen siden 1990. Innbyggerne ser på ham som en blanding av landsfader og direktør for bedriften A/S Niedersachsen.

Den tidligere porselensekspeditøren som utdannet seg til jurist, snakker like godt med arbeidere som med bedriftsledere. Volkswagen-sjef Ferdinand Pikch er omgangsvenn. Schröder har også vært styremedlem i VW-konsernet, som er delstatens største arbeidsgiver.

At Niedersachsen har både høyest arbeidsløshet og størst gjeld av alle delstatene i Vest-Tyskland, har ikke ødelagt inntrykket av Schröder som mannen som har omsorg for arbeidsplassene.

Sikre arbeidsplasser

På vegne av delstaten kjøpte han nylig det store stålkonsernet Preussag Stahl AG, for å hindre at det havnet på østerrikske hender. Det sto om å sikre 13000 arbeidsplasser, hevdet Schröder, som brukte to milliarder skattekroner på handelen. Det gjorde ham enda mer populær.

Gerhard Schröder er en livsnyter med sans for feite sigarer, skreddersydde dresser, italienske matretter og franske rødviner. Han er gift for fjerde gang, men har ikke andre barn enn dem hans ulike koner brakt med seg.
Hans siste skilsmisse ble utløst etter at den tredje kona så bildet av ektemannen og elskererinnen, Doris Köpf (33), antrukket i Statoils kjeledresser og hjelm på en plattform i Nordsjøen. Regjeringssjefen i delstaten som tar imot norsk olje og gass, var invitert til Norge av Statoil og daværende energiminister Jens Stoltenberg. Doris var med som journalist.

Gerhard Schröder har aldri lagt skjul på sine ambisjoner. Mens han ennå var ukjent for velgermassene skal han en fuktig natt ha gått forbi inngangen til kanslerbygningen i Bonn. Med et solid grep om porten ropte Schröder: «Dit vil jeg inn!»

At han har mot til å innrømme sin ærgjerrighet er et pluss i velgernes øyne.