KADHAFI-SØNN: Saif al-Islam fotografert i Tripoli 23. august. Foto: PAUL HACKETT / REUTERS / SCANPIX
KADHAFI-SØNN: Saif al-Islam fotografert i Tripoli 23. august. Foto: PAUL HACKETT / REUTERS / SCANPIXVis mer

- Maktsyke sønner ødela for samtaler

Maktsyke Kadhafi-sønner ødela for en mulig fredelig løsning i Libya, sier tidligere viseutenriksminister Khaled Kaim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Khalen Kaim var et av Kadhafi-regimets kjente ansikter, og han sier til The Financial Times at alle i regimet, bortsett fra Kadhafi-familien, var tilhengere av en dialog med opprørerne allerede så tidlig som i mars.

Var uforsonlig
- Alle var enige om at den eneste veien framover for det libyske folk var dialog. Vi hadde mye støtte, men Saif al-Islam blokkerte dette fordi han mente det ville føre til at han ikke fikk overta (etter sin far), sier Kaim.

Saif al-Islam er den vestlig utdannede økonomen som har opptrådt offentlig på vegne av faren under den libyske borgerkrigen. Før opptøyene i vår var han betraktet som en reformator, men etter at opposisjonen vokste seg sterkere, ble han nesten like uforsonlig som faren.

Khalen Kaim var en av mange som var sentrale i Kadhafi-regimet som sier han prøvde, men ikke klarte, å hoppe av. Hans sjef Moussa Koussa klarte imidlertid å hoppe av 30 mars.

Spiker i kista
Det å nekte og gå i dialog med opprørerne var én spiker i kista til kadhafi-regimet. Men den store strategiske feilvurderingen var å gå imot opprørshovedstaden  Benghazi. Muammar Kadhafi lovte hevn over opprørerne etter å ha gjenvunnet kontroll over store deler av Libya i april. I Bangazi omringet soldater byen. Kaim sier at han og Moussa Koussa fikk mange oppfordringer fra vestlige regjeringer om ikke å gå inn i Benghazi.

Khalen Kaim sier at soldatene hadde ordre om å omringe Benghazi, men ikke gå inn i byen. Men igjen var det en av Kadhafis sønner, Mutassim, som brøt forbudet, og begynte å skyte på sivile i en av Benghazis forsteder. Det var denne situasjonen som førte til hastemøtet i FNs sikkerhetsråd, og ga startskuddet til NATOs bombeaksjon.

- Jeg tror ikke de trodde at NATO ville starte å bombe, sier Kaim om Kadhafi-familien.

Press om utlevering
Både Saif al-Islam og Mutassim er trolig ennå i Libya. Men det er uklart om de er sammen med faren.

Men en annen sønn, Saadi Kadhafi, dukket i går opp i Niger. Det var Saadi som forsøkte å innlede forhandlinger med Libyas nye myndigheter om å overgi seg tidligere denne måneden. Men disse samtalene ble effektivt torpedert av Saif al-Islam, som da ennå befant seg i byen Bani Walid, der man også tror Muammar Kadhafi selv har oppholdt seg.

Saadi Khadafi skal ha fått innvilget opphold i Niger. Men alle naboland er under sterkt press fra de nye makthaverne i Libya - og det internasjonale samfunnet - om å utlevere medlammer av Kadhafi-familien, og andre tidligere mektige støttespillere for regimet.

Sju Kadhafi-motstandere ble drept, og ti såret, i Bani Walid i ettermiddag da de ble lurt inn i et bakhold, melder Al Jazeera. Kadhafi-motstanderne møter mye sterkere motstand enn de hadde ventet. Det er trolig kjernen av Kadhafis elitesoldater som nå holder stand i Bani Walid og i Kadhafis hjemby Sirte.