Mål-løs minister til Kyoto

Kyoto (NTB-Lars M. Hjorthol): Miljøvernminister Guro Fjellanger vil ikke kunngjøre noe eget klimamål for Norge når hun holder sitt innlegg på klimakonferansen i Kyoto i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker en ambisiøs klimaavtale. Men så lenge vi mangler avklaring i viktige spørsmål som CO2-binding i skog og hvilke klimagasser som skal være med, er det ikke naturlig for Norge å komme med et eget mål, sier Fjellanger, som søndag kom til Kyoto.

Hun vil heller ikke kommentere det uformelle utspillet fra forhandlingenes formann, argentineren Raul Estrada, der Norge plasseres i gruppen som skal redusere utslippene med null prosent fra 1990 til 2010.

- Det skal jeg kommentere når vi får det formelt, sier hun.

EU avviser

Ifølge Estradas utspill skal Japan redusere sine utslipp med 2,5 prosent, USA med 5 prosent og EU med 10 prosent. Forslaget blir blankt avvist av EUs miljøkommissær Ritt Bjerregaard, som ikke aksepterer at en differensiering skal føre til at EU får redusert sin konkurranseevne i forhold til USA og Japan.

- Vi er åpne for å diskutere differensiering på enkelte områder. Men vi kan ikke godta sterkere forpliktelser enn Japan og EU, sier hun.

Bortsett fra Norge er det bare Australia, Island og noen øst-europeiske land som ikke har flagget hvor mye de vil redusere sine egne utslipp.

- Jeg tror ikke Norges mål er avgjørende for å få en avtale i Kyoto, sier Fjellanger, vel vitende om at de endelige kompromissene på klimakonferansen blir hamret ut av de store aktørene bak lukkede dører.

Grønn profil?

Fjellanger får en tøff jobb med å forsvare Norges grønne profil i Kyoto. Norge blir av mange miljøvernere i Kyoto oppfattet som et sinke-land, på jakt etter smutthull i klima-avtalen. Kritikken gjelder særlig forslag om å kunne trekke fra CO2-binding i skog. Fjellanger avviser kritikken.

- Vi er villige til å ta på oss minst like store byrder som andre land. Dessuten vil vårt forslag om å ta med alle seks gasser tette et viktig smutthull, sier miljøvernministeren.

Det ligger et kompromissforslag om skog på bordet, men det går ikke så langt som Norge ønsket. Forslaget åpner bare for å ta med skog plantet etter 1990, mens Norge ønsket å kunne trekke fra all netto tilvekst.

Det kan også bli vanskelig å få med kravet om at klima-avtalen ikke må komme i konflikt med avtalen om vern av biologisk mangfold, for eksempel ved at naturlig skog erstattes med plantasjer, sier forhandlingsleder Harald Dovland.

- Pinlig

Naturvernforbundets leder Heidi Sørensen, som også er på plass i Kyoto, er ikke imponert over Norges innsats i klimaforhandlingene.

- Det er nesten pinlig. Norge arbeider først og fremst for å få en avtale som er billigst mulig for oss. Vi sinker forhandlingene og gjør det vanskeligere å få til en klima-avtale, med krav om CO2-fradrag fordi gamle beitemarker vokser igjen, og andre fradragsposter som kan bli vanskelige å kontrollere.

Dersom det er sant at Norge ønsker en ambisiøs avtale, bør vi i det minste få et konkret tall på bordet, sier Heidi Sørensen.

Guro Fjellanger