Mål, middel og mandat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Krigen i Bosnia varte i fire år. Tilbake på slagmarkene og i massegravene lå 200000 døde mennesker. En skjør fredsslutning - Dayton-avtalen fra november 1995 - og et massivt nærvær av NATO-ledede militære styrker i Bosnia utgjør fremdeles de viktigste hindringene mot nye blodbad.
  • Etter fremmede makters langvarige og feilslåtte eksperimentering med et vidt spekter av politiske, diplomatiske og militære virkemidler under Bosnia-krigen, er det tvingende nødvendig at feilgrepene ikke får gjenta seg i Kosovo, der to millioner etniske albanere og 200000 serbere er i ferd med å få sin egen og kommende generasjoners framtid ødelagt av ekspansjonismen til Jugoslavias president Slobodan Milosevic.
  • Europaunionens tidligere representant i Bosnia, Carl Bildt, uttrykker seg slik i Financial Times: «EU er like nølende, NATO like uvillig, Russland like tilbakeholden og USA like mye en solospiller som før. Imens stiger tallene på døde hver dag. Det samme gjør utsiktene til en stor humanitær og politisk katastrofe.»
  • Etter NATOs forsvarsministermøte torsdag fortsetter planleggingen av militære tiltak, uten at NATO-landene foreløpig ser ut til å ha det klart for seg om man vil satse på rene straffeaksjoner eller mer langsiktig beskyttelse av Kosovos befolkning. Det hersker uklarhet omkring mål, virkemidler og eventuelle mandat fra Sikkerhetsrådet. Russisk støtte er ikke sikret.
  • I juli 1995 falt den bosniske byen Srebrenica, en av seks FN-proklamerte «sikre soner», i hendene på serbiske styrker. Over 6000 muslimske menn ble slaktet ned i den verste europeiske massakren etter andre verdenskrig. Det såkalte verdenssamfunnet var ikke i stand til å gi sivilbefolkningen den beskyttelsen som var nedfelt på papiret i Sikkerhetsrådets resolusjon.
  • I Kosovo er det lite trolig at upresise trusler om militær maktbruk vil gjøre særlig inntrykk på president Milosevic. Først konkrete planer som blir fulgt opp i praksis, vil bli forstått i Beograd.