Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mål og midler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Politi og soldater kommer om natta for å hente mistenkte inn til avhør og straff. Under den 40 år lange krigen som fikk navnet «Den kalde», var fangebehandlingen i Sovjetunionen et bevis på regimets brutalitet og vilkårlighet. Særlig gjaldt det fangene som bare forsvant. Under det som president George W. Bush har kalt krigen mot terror, forsvinner fanger inn i et rettstomt rom der tortur er godtatt som avhørsmetode.

• Målet helliger middelet. Overgrepene forklares med at de er nødvendige for å hindre at terroristene lykkes med sine planer om å angripe flere ganger slik de gjorde den 11. september 2001. President Bush har erklært at han gjerne vil legge ned fengslene på Guantanamo-basen på Cuba, men han kan bare ikke slippe ut morderne som sitter der for da vil de drepe på nytt. Problemet for Bush er at han ikke kan bevise at fangene er mordere. Derfor kan de ikke stilles for en domstol som vurderer bevis etter rettsstatens krav. Derfor blir de bare sittende i burene sine.

• Den amerikanske grunnloven er helt klar på et punkt: Alle mennesker, uansett statsborgerskap, rase, religion eller hva nå som måtte skille, har samme rettigheter til å få sin sak prøvet for domstolen. Det synes president Bush er så vanskelig at han har valgt å opprette fengsler i andre land. Særlig i land som både er til å stole på, og som ikke synes litt tortur av varetektsfanger som i rettsstaten er å anså som uskyldige, er noe problem.

• Folkevalgte i EU vil til bunns i denne trafikken. Flere parallelle granskninger er satt i gang for å finne ut om noen medlemsland har samarbeidet om dette med USA. Amerikanske myndigheter motarbeider granskningene som foreløpig mangler avgjørende bevis. Men torsdag kom meldingen om at nestsjefen i Italias etterretningstjeneste, Mauro Mancini, ble arrestert, siktet for å ha bistått CIA med å finne og gripe egypteren Abu Omar som ble stoppet på gata i Milano, fraktet til Egypt og torturert. Til slutt ble han satt fri uten at tiltale er blitt reist for noe straffbart forhold.

• Vi håper arrestasjonen av Mancini er begynnelsen til slutten for all lovløs fangebehandling. Historien viser klart at overgrepene kommer når myndighetene svikter rettsstatens grunnprinsipper.