MØTTE JENTENE Et av Erna Solbergs møter i London i dag var med fredsprisvinner Malala Youzafzai og Mezon Al Mellehan, som er flyktning fra Syria og bosatt i Newcastle. De tre er enige om betydningen av utdanning for barn i en flyktningetilværelse, slik at ikke generasjoner mister skolegang.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE JENTENE Et av Erna Solbergs møter i London i dag var med fredsprisvinner Malala Youzafzai og Mezon Al Mellehan, som er flyktning fra Syria og bosatt i Newcastle. De tre er enige om betydningen av utdanning for barn i en flyktningetilværelse, slik at ikke generasjoner mister skolegang. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Malala: - Erna Solberg er en stor inspirasjon

- Fred i Syria starter med skolegang, sier Malala og den syriske flyktningen Mazon Al Mellehan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Fredsprisvinner Malala Yousafzai og Norges statsminister Erna Solberg har møttes flere ganger. De deler engasjentet for utdanning for alle barn, og særlig for jenters rett til utdanning. Malala var et av de store navnene på den internasjonale utdanningskonferansen i Oslo i fjor sommer.

Skole avgjørende I dag møttes de igjen i London, under den store giverlandskonferansen for Syria.

Solberg hadde et tyve minutter langt møte med Malala og den syriske flyktningen Mazon Al Mellehan, som nå bor i Storbritannia.
De unge kvinnene mener utdanning av avgjørende, også for å få til varig fred.

- Veien til fred starter i dag, var det optimistiske budskapet fra Al Mellehan.

Hun sier hun håper å kunne vende tilbake til Syria.

Både hun og Malala takket Norge og den norske statsministeren for at en stor del av bistanden går til å gi skole til barn i konflikt og på flukt. Norge bevilger 350 millioner kroner i år til

- Erna inspirerer På spørsmål fra Dagbladet om deres samarbeidet mellom den norske statsministeren og henne selv, sier Malala at Solberg er en stor inspirasjonskilde.

- Det at hun er kvinne og statsminister er en stor inspirasjon for jenter og kvinner over hele verden til å se at de kan nå langt og  bli ledere, statsministre og presidenter. Engasjementet for utdanning er også en stor inspirasjon. Jeg er virkelig takknemlig for det norske bidraget til utdanning i dag. Norges bidrag kan inspirere andre til å bidra, sier Malala.

- Når ut til flere Norge ga omlag 250 millioner kroner til utdanning og beskyttelse av barn og unge i Syria og regionen i 2015. Regjeringen vil øke dette til 350 millioner kroner av dette i 2016.

- Norsk støtte bidro til å hjelpe mange tusen barn og ungdommer utdanning i 2015, både flyktninger og lokale. Med denne økningen vil vi kunne nå ut til enda flere, sier Solberg.