FRITTALENDE: Malala Yousufzai (14) er hardt skadet etter at Taliban skjøt jenta i dag. 14-åringen er kjent for å være svært frittalende. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB Scanpix
FRITTALENDE: Malala Yousufzai (14) er hardt skadet etter at Taliban skjøt jenta i dag. 14-åringen er kjent for å være svært frittalende. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Malala (14) kritiserte Taliban på blogg - ble skutt

Hennes lidenskap for utdanning falt ikke i smak hos Taliban, som forbød utdanning for jenter i hennes hjemby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malala Yousufzai blogget om Taliban og omtalte dem i kritiske ordelag. I dag ble hun skutt og alvorlig såret i et angrep, som Taliban tar på seg skylden for. Årsak: jentas aktivistiske bloggaktivitet.

Skjøt mot en skolebuss I dag oppsøkte bevæpnede personer den unge jenta og skjøt mot en skolebuss som 14-åringen befant seg i. Malala og to andre klassekamerater er alvorlig skadet etter hendelsen, men 14-åringen skal være utenfor livsfare.

Den pakistanske fraksjonen av Taliban har tatt ansvar for angrepet, opplyste Ihsnaullah Ishan overfor CNN. Ishan fungerer som talsperson for Taliban. 

Ifølge ham skyldes skyteepisoden 14-åringens aktivistiske blogging. Angrepet skjedde i Swat-dalen nordvest i Pakistan, en av de mest konservative regionene i landet. Taliban kontrollerte dalen fram til 2009 da militæret igjen overvant kontrollen.

Fryktet halshogging I fjor sa Malala til CNN at hun fryktet å bli halshogget av Taliban på grunn av sin lidenskap for utdanning. Under deres styre pleide de å marsjere inn i husene til folk for å sjekke om de så på TV eller studerte, forteller hun.

Hun pleide å gjemme skolebøkene sine under senga.  

Malala vant Pakistans første nasjonale fredspris i november i fjor. Prisen gis til ungdom under 18 år, som bidrar til fred eller utdanning.

Blogget anonymt Allerede som 13 åring begynte jenta å blogge for BBC under pseudonymet «Gul Makai». Her forteller hun om Talibans overgrep i Swat-dalen.  

Her er et lite utdrag fra et av innleggene:

«Jeg er i dårlig humør fordi vinterferien starter i morgen. Rektor kunngjorde ferien, men nevner ikke når skolen åpner igjen etterpå. Dette er første gang at dette har skjedd. Tidligere har åpningsdatoen alltid blitt kunngjort klart. Rektor forklarte ikke årsaken til at åpningen ikke kunngjøres denne gangen, men jeg gjetter at det er fordi Taliban har forbudt jenters utdanning fra og med 15 januar.»

Da Taliban okkuperte området i perioden 2003-2009, kunngjorde de at jenter ikke skal få utdanne seg. På denne tida var Malala bare 11 år, og skrev ei anonym dagbok for BBC.  

• Utkast av bloggen kan du  lese her.

FØRES BORT: Den 14 år gamle pakistanske skolejenta Malala føres her bort etter at hun ble skutt av Taliban i dag. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB Scanpix
FØRES BORT: Den 14 år gamle pakistanske skolejenta Malala føres her bort etter at hun ble skutt av Taliban i dag. Foto: Hazart Ali Bacha / Reuters / NTB Scanpix Vis mer