HELTEN: Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang. I går sto hun på beina for første gang etter operasjonen ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham. Foto: Scanpix
HELTEN: Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang. I går sto hun på beina for første gang etter operasjonen ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham. Foto: ScanpixVis mer

Malala (14) ute av koma

Kan kommunisere ved hjelp av skriveblokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Skolejenta Malala Yousafzai (14) klarte i dag å stå på beina for første gang etter at hun ble forsøkt drept av Taliban.

Legene ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham er opprømte over utviklingen hennes. Så seint som torsdag lå 14-åringen i koma.

-Malala er bedre. Hun er glad og kommuniserer veldig fritt, hun skriver, opplyste doktor David Rosser til BBC.  

Spurte og skjøt
Historien til Malala Yousafzai har opprørt en hel verden.

På vei hjem fra skolen i Mingora 9. oktober ble bussen med pakistanske jenter stoppet av Taliban-soldater, som spurte etter henne. Deretter ble hun skutt i hodet.

Bakgrunnen er Malalas engasjement for jenters rett til skolegang. 11-årig aktivist Allerede i 2009 skrev hun ei anonym dagbok for BBC Urdu om å leve under Taliban.

Den da 11 år gamle jenta kalte seg Gul Makai og brukte dagboknotatene til å fortelle hvordan hun og andre led etter at fundamentalistene hadde tatt kontroll over Swat Valley og stengte alle jenteskolene.

Mandag kveld ble Malala fløyet til Storbritannia og operert ved Queen Elizabeth Hospital, som har lang erfaring i å behandle skadde britiske soldater.  

Flere operasjoner
Legene understreker at Malala ikke er utenfor fare ennå.

-Hun viser tegn til infeksjon, som trolig har oppstått etter kula. Det er vår største bekymring, sier doktor David Rosser, som leder spesialteamet som har behandlet den pakistanske jenta i Birmingham.

Rosser opplyser at Malala trenger flere operasjoner og uker med rehabilitering før hun kan utskrives. I mellomtida er sykehuset under streng bevoktning etter at Taliban har truet med å angripe Malala Yousafzai på nytt.  

I nspirert av Malala
Torsdag demonstrerte kvinnegruppene Amina Women's Group og Women2Gether til støtte for Malala utenfor sykehuset.

-Modige Malala sier det mange av oss ønsker å si, men vi er for redde. Som mange andre rundt om i verden er vi beveget og inspirert av motet hennes. Vi håper hun raskt blir bra igjen, lød kunngjøringen som ble lest opp.

Kvinnene holdt fram plakater med påskriften «Jeg er Malala» og «Vi sier nei til fundamentalisme. Vi sier nei til imperialisme. Begge nekter kvinner deres frihet».