Kjemper for de bortførte  Malala Yousafzai har lenge kjempet for skolegang for jenter. Nå sender hun sin støtteerklæring til de 219 skolejentene som er bortført i Nigeria.
Malala i Oslo for å motta fredsprisen.
Foto: Tomm W. Chrtistiansen / Dagbladet
Kjemper for de bortførte Malala Yousafzai har lenge kjempet for skolegang for jenter. Nå sender hun sin støtteerklæring til de 219 skolejentene som er bortført i Nigeria. Malala i Oslo for å motta fredsprisen. Foto: Tomm W. Chrtistiansen / DagbladetVis mer

Malala om bortføringene i Nigeria: Verden har sviktet

Vil ha verdenslederne på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pakistanske vinneren av Nobels fredspris har kritisert nigerianske og andre maktpersoner i forbindelse med at 219 skolejenter fortsatt er bortført i Nigeria. Bortføringene, utført av Boko Haram, fant sted den 14. april for et år siden nær byen Chibok.

I utgangspunktet ble 279 jenter bortført fra en kristen skole. Flere klarte å rømme, men fortsatt er 219 jenter savnet.

- Min mening er at verdenssamfunnet ikke har gjort nok for å hjelpe dere. De må gjøre mye mer for å få dere frigitt, skrev Malala Yousafzai i et brev til bortførte, ifølge Al-Jazeera.

Videre i brevet omtaler Yousafzai jentene som sine "modige søstre" og understreker at hun og andre presser på for at de skal få hjelp.

Malala ble selv kjent etter å ha blitt skutt av Taliban etter å ha frontet en kampanje for skolegang for jenter i Pakistan. Nå engasjerer hun seg i enda en konflikt der barn rammes.

Ifølge UNICEF er 800 000 barn blant den totalt halvannen millionen mennesker som har blitt drevet på flukt som følge av krigen i Nigeria. Mer en 300 skoler skal ha blitt rammet eller ødelagt som følge av konflikten som har vart siden 2009.

Da gikk opprørsgruppen Boko Haram til krig, en gruppe som er i mot vestlig skolegang og ønsker å innføre islamsk lov i samtlige av Nigerias 36 stater.

- Barn er mål i konflikten, og er ofte ofre for ekstrem vold. De rammes av alt fra seksuelle overgrep og tvangsekteskap til bortføringer og brutale drap, står det i rapporten "Missing Childhoods".