Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malala om bortføringene i Nigeria: Verden har sviktet

Vil ha verdenslederne på banen.

 Kjemper for de bortførte  Malala Yousafzai har lenge kjempet for skolegang for jenter. Nå sender hun sin støtteerklæring til de 219 skolejentene som er bortført i Nigeria.
Malala i Oslo for å motta fredsprisen.
Foto: Tomm W. Chrtistiansen / Dagbladet
Kjemper for de bortførte Malala Yousafzai har lenge kjempet for skolegang for jenter. Nå sender hun sin støtteerklæring til de 219 skolejentene som er bortført i Nigeria. Malala i Oslo for å motta fredsprisen. Foto: Tomm W. Chrtistiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pakistanske vinneren av Nobels fredspris har kritisert nigerianske og andre maktpersoner i forbindelse med at 219 skolejenter fortsatt er bortført i Nigeria. Bortføringene, utført av Boko Haram, fant sted den 14. april for et år siden nær byen Chibok.

I utgangspunktet ble 279 jenter bortført fra en kristen skole. Flere klarte å rømme, men fortsatt er 219 jenter savnet.

- Min mening er at verdenssamfunnet ikke har gjort nok for å hjelpe dere. De må gjøre mye mer for å få dere frigitt, skrev Malala Yousafzai i et brev til bortførte, ifølge Al-Jazeera.

Videre i brevet omtaler Yousafzai jentene som sine "modige søstre" og understreker at hun og andre presser på for at de skal få hjelp.

Malala ble selv kjent etter å ha blitt skutt av Taliban etter å ha frontet en kampanje for skolegang for jenter i Pakistan. Nå engasjerer hun seg i enda en konflikt der barn rammes.

Ifølge UNICEF er 800 000 barn blant den totalt halvannen millionen mennesker som har blitt drevet på flukt som følge av krigen i Nigeria. Mer en 300 skoler skal ha blitt rammet eller ødelagt som følge av konflikten som har vart siden 2009.

Da gikk opprørsgruppen Boko Haram til krig, en gruppe som er i mot vestlig skolegang og ønsker å innføre islamsk lov i samtlige av Nigerias 36 stater.

- Barn er mål i konflikten, og er ofte ofre for ekstrem vold. De rammes av alt fra seksuelle overgrep og tvangsekteskap til bortføringer og brutale drap, står det i rapporten "Missing Childhoods".

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!