TIL NORGE: Malala Yousafzai  kommer på nytt Norges-besøk til uka. Her sammen med statsminister Erna Solberg under sitt første besøk til landet.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TIL NORGE: Malala Yousafzai kommer på nytt Norges-besøk til uka. Her sammen med statsminister Erna Solberg under sitt første besøk til landet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Malala til Oslo

Nobel-prisvinneren skal delta på den internasjonale utdanningskonferansen til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nobel-prisvinner Malala Yousafzai kommer til Oslo mandag for å delta på regjeringens internasjonale konferanse om utdanning.

Det bekrefter statsminister Erna Solberg på twitter.

- Jeg er veldig glad for at Malala vil delta på toppmøtet om utdanning for jenter, skole i konfliktområder og kvalitet i skolen, skriver Solberg.

Idol Solberg møtte Malala første gang da den pakistanske jenta besøke Norge i juni i 2013.

- Det var veldig inspirerende å møte henne. Hun er jo en liten, voksen dame, du glemmer nesten at hun er et barn. Hun er veldig inspirerende, og det er også hennes far, sa Solberg til Dagbladet da det i fjor høst ble kjent at Malala var en av fredsprisvinnerne.

- Malala inspirerer ikke minst barn og unge. Jeg var i Pakistan noen uker etter at hun ble skutt, og traff mange jenter som var veldig opptatt av saken. Malala er et utrolig idol. Hun gir drahjelp i det internasjonale arbeidet for jenter og utdanning, sa Solberg.

Konferansen finner sted en ukes tid før Malala fyller 18 år.

— Hun er et ansikt for alle de barn som har havnet i en situasjon hvor kanskje det farligste stedet du kan være, er skolen. Spesielt når du er jente i et krig- og konfliktområde, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Skutt i hodet Brende påpeker at hennes budskap bærer en ekstra tyngde med bakgrunnen hun har. Som 15-åring ble hun skutt i hodet av Taliban da hun satt på skolebussen hjemme i Swat-dalen i Pakistan.

— Hun er en sterk stemme i alt som er viktig ved denne konferansen. Hun er en påminnelse om hva som står på spill hvis vi ikke lykkes med å løfte satsing på utdanning. Vi risikerer å tape generasjoner av barn, sier han.

Jenter dropper ut Et av temaene på toppmøtet mandag og tirsdag er hvordan man skal sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, noe som er et stort problem i mange fattige land. Det er i dag 58 millioner barn som ikke får gå på grunnskole, og av disse er 31 millioner jenter.

I mange land faller jenter fra tidligere i utdanningsløpet enn gutter. Bare 60 prosent av alle land har klart å nå tusenårsmålet om at like mange jenter og gutter skal få grunnutdanning. For videregående skole er det bare 38 prosent som når målet.

Ban Ki-moon kommer Fra før er det kjent at FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til toppmøtet i Oslo 6. og 7. juli. Det gjør også FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål, Gordon Brown, samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land. Også enken etter Nelson Mandela, politikeren Graça Machel, kommer.