TOPPMØTE; Fra venstre: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg, kronprins Haakon, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og fredsprisvinner Malala Y Yousafzai.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TOPPMØTE; Fra venstre: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg, kronprins Haakon, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og fredsprisvinner Malala Y Yousafzai. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Malala til verdens ledere: - Gjør som barn, drøm store drømmer

- Da kan målene nås, sier Malala som fyller 18 år om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malala Yousafzai kom med en sterk apell til verdens ledere om å ta barns rettigheter på alvor da hun talte til den internasjonale utdanningskonferansen i Oslo i dag.

- Kjære ledere, dere må tenke på verden som ett land, som alle menneskers land der alle har like rettigheter, uansett om du er hvit eller svart, kvinne eller man, rik eller fattig.

Et barn skal ikke hindres skolegang eller helsetilbud fordi det er fattig eller kommer fra et fattig land og ikke har noen valg. Verden trenger forandring, sa Malala.

Snakker for verdens barn Hun sa hun er stolt av å være tilbake i Oslo der hun fikk Nobels fredspris i fjor høst. Hun gjentok at hun deler prisen med alle barn som er fratatt utdanning på grunn av krig, kriser, terror, barnearbeid og diskriminering, og prisgitt beslutninger som verdens ledere tar.

- Jeg har ikke sett hjemmet mitt på to og et halvt år. Hva er min forbrytelse? Å si ifra om urett. Barns rett til utdanning har vært ignorert alt for lenge. Hvis verden bestemmer seg for å ta fri én uke fra krig, så kan vi sette alle barn på skolebenken, sa Malala.

Verdens yngste fredsprisvinner noensinne fyller 18 år 12. juli, og går inn i de voksnes rekker.

Drøm stort, sett store mål Hun vil likevel ta med seg noe fra barndommen: Evnen til å drømme stort.

- Dere må også være barn for et øyeblikk, drøm større slik at vi når større mål. Hvis drømmene er små, blir målene vi setter oss små. Vi må strekke oss lenger. Hvis ni års skolegang ikke er nok i den rike verden, er det heller ikke nok for resten av verden heller, sa Malala, som nå lanserer kravet om 12 års gratisk skole for alle verdens barn.

- Det er det jeg jobber for. Det er ikke umulig, det må bare gjøres valg, sa Malala, og kom med en sterk appell om å satse på bøker og utdanning isteden for kuler og militærbudsjetter.

Penger til skole Etter initiativ fra statsminister Erna Solberg og FNs spesialutdanning for utdanning, Gordon Brown, blir det nå opprettet en spesialkomisjon som skal komme med forslag til hvordan økt satsing på utdanning kan finansieres. Kommisjonen skal legge fram forslag for FN i 2016. Finansiering av utdanningsmålene er forøvrig tema på en FN-konferanse i Adids Abeba senere i juli.

Mangel på finansiering er en hovedgrunn til at mange land ikke vil nå tusenårsmålene om utdanning for alle. Det vil kreve rundt 22 milliarder dollar mer per år å sikre grunnutdanning av god kvalitet fram til 2030, ifølge FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, UNESCO.

- 59 millioner av barn går ikke på skole. En kvart milliard barn på fjerdeklassenivå behersker ikke grunnleggende lese- og skriveferdigheter. Det er derfor ikke nok å gjøre mer av det samme. Det må nye og innovative løsninger til for at barn i alle land skal få kvalitetsutdanning. Vi trenger mer midler og bedre kvalitet i utdanningen. Vi må ta i bruk ny teknologi og samarbeide med privat sektor, sier Solberg.

Takket Norge På en pressekonferanse i formiddag takket FNs generalsekretær Ban Ki-moon for Norges sterke lederskap og engasjement for utdanning og generelle støtte til FNs arbeid på alle felt.