Malalas budskap til norsk ungdom: - Ikke ta skole og utdanning for gitt

- Norge er et eksempel for verden, mener nobelprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg elsker Norge selv om det er like kaldt her som i England. Men jeg elsker Norge, på grunn av støtten fra folk her, som jeg føler hver gang jeg er her, sa Malala Yousafzai i et kort møte med pressen i kveld.

- Folk her sier de støtter meg og står sammen med meg i min kamp. Norge er et land som kan være et eksempel for verden og sier at utdanning er så viktig, sa Malala.

Måtte pugge til eksamen På spørsmål fra Dagbladet om hvordan tida har vært etter at hun fikk Nobels fredspris i fjor, sa hun:

- Etter Nobelprisen måtte jeg tilbake til skolen og forberede meg til eksamen. Nå har jeg sommerferie, dvs. det er jo ikke forie, for det er jo en del av mitt liv å kjempe for utdanning.

- Nå er jeg opptatt av å fronte at ungdomsskoleutdanning bør obligatorisk og en rett for alle barn i verden. Tolv års gratis utdanning for alle barn må være en rettighet.

- Tro på dere selv På spørsmål om Malala har et budskap til norsk ungdom, svarte Malala:

- Mitt budskap til alle de unge, også i Norge, er at dere må tro på dere selv. Og dere må ikke ta utdanning for gitt. Det er en så stor mulighet dere har fått, dere får en god utdanning, og myndighetene deres satser på utdanning.

- I mange land gjør landene ikke det, mange land øker ikke utdanningsbudsjettene. I mange land ansees ikke utdanning viktig en gang. I dette landet har dere denne muligheten.

Hun oppfordret også unge i Norge til å stå opp for sine brødre og søstre rundt om i verden slik at alle får rett til utdanning.

Viktigste forkjemper Statsminister Erna Solberg la ikke skjul på at det er stort å få nobelprisvinneren som deltaker på utdanningskonferansen.

- Det er en stor anledning for oss til å møte verdens kanskje viktigste forkjemper for utdanning i dag. Hun er også tydelig på at det ikke satses nok penger på utdanning, og at vi må skaffe mer, samtidig som vi finner den beste måten å bruke pengene på, sa Solberg.