Malaria øker i Norge

Ta med myggspray dersom du skal til Kenya eller Indonesia. Nye undersøkelser viser at antallet nordmenn som smittes av malaria øker kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vær ekstra påpasselig dersom du skal på ferie til Indonesia eller Kenya. Her herjer malariamyggen som flere og flere nordmenn stifter et lite hyggelig møte med.

Antallet tilfeller av malaria øker i Norge. I 1997 fikk Folkehelsa melding om 107 tilfeller av denne tropesykdommen. To år tidligere var antallet 80.

52 av de meldte tilfellene er forårsaket av Plasmodium falciparum, en type malaria som kan være dødelig. Ifølge Folkehelsa er det imidlertid svært sjelden at sykdommen fører til alvorlig sykdom og død her i landet. I perioden 1988 til 1997 er det ikke meldt om malariadødsfall i Norge.

42 prosent av alle malaria-tilfellene som ble oppdaget i Norge i fjor var smittede nordmenn. De vanligste smittestedene for nordmenn var i 1997 Kenya (7), Indonesia (6), Zimbabwe (4), Ghana (4) og Mosambik (4). Nordmenn smittes ved arbeidsopphold eller turisme.

Men de fleste som bringer malaria med seg til Norge, er utlendinger som smittes i sitt hjemland før de reiser hit, eller når de er på besøk i sitt hjemland.

I 1997 utgjorde denne gruppen 56 prosent av alle malariatilfellene og 40 prosent av Plasmodium falciparum-tilfellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer