- Malariadøden kan utslettes innen 2015

Ifølge ny rapport fra Verdens helseorganisasjon.

PÅ RETRETT: Et lite barn får malariavaksine på en helseklinikk i den kenyanske kystbyen Kilifi. Ifølge WHO er sykdommen kraftig på retrett, og dersom innsatsen opprettholdes, kan sykdommen være utslettet som dødsårsak innen 2015. Foto: Joseph Okanga /SCANPIX
PÅ RETRETT: Et lite barn får malariavaksine på en helseklinikk i den kenyanske kystbyen Kilifi. Ifølge WHO er sykdommen kraftig på retrett, og dersom innsatsen opprettholdes, kan sykdommen være utslettet som dødsårsak innen 2015. Foto: Joseph Okanga /SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaria er på retrett i et tempo som gjør at sykdommen kan utslettes som dødsårsak innen 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I World Malaria Report, som ble lagt fram i dag, slår organisasjonen fast at over 578 millioner mennesker i det sørlige Afrika nå har tilgang på impregnerte myggnett. I elleve afrikanske land har tallet på malariatilfeller falt med 50 prosent det siste tiår, ifølge rapporten.

Den positive utviklingen skyldes en opptrapping av arbeidet mot malaria fra 2008 og fram til i dag.

- Resultatene i denne rapporten er de beste vi har sett på flere tiår. Etter så mange år med forverring og stagnasjon i malariasituasjonen, er landene og utviklingsorganisasjonene på offensiven. Dagens strategi virker, sier generaldirektør i WHO Margaret Chan i en pressemelding.

Dersom utviklingen opprettholdes, kan verden være kvitt malariadødsfall innen 2015, hevder WHO i rapporten

Malaria er en febersykdom som forårsakes av mygg infisert med parasitten plasmodium. Sykdommen kan forebygges og behandles. Utdeling av myggnett er et viktig tiltak for å hindre smitte.

(NTB)