Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malariamedisin og store mengder antibiotika mot flåttsykdom

Statens helsetilsyn tar autorisasjonen fra omstridt lege.

 BLIR STOPPET:  Statens helsetilsyn har i dag trukket tilbake legelisensen til doktor Rolf Luneng. FOTO: ESPEN RØST/DAGBLADET.
BLIR STOPPET: Statens helsetilsyn har i dag trukket tilbake legelisensen til doktor Rolf Luneng. FOTO: ESPEN RØST/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens helsetilsyn har i dag vedtatt å tilbakekalle legeautorisasjonen for dr. Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter.

Helsetilsynet fratar Luneng retten til å drive som lege fordi han har trosset tidligere advarsler om å bruke for store mengder antibiotika.

Her er hele begrunnelsen for vedtaket mot den omstridte flåttlegene.

Legen, som har hatt stor pågang av pasienter til sitt private senter fra pasienter som mener de er blitt smittet av borreliose via flått, har tidligere fått advarsel fra helsemyndighetene for å ha rekvirert store mengder antibiotika til en pasient - i strid med gjeldende retningslinjer.

- Avviker grovt - Legens foreskrivning avviker fortsatt grovt fra de gjeldende retningslinjene for utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika og malaramedisin, dosering av legemidlene og behandlingen, skriver Helsetilsynet i begrunnelsen for vedtaket - og gir i samme slengen et «signal» om at doktor Luneng kan få «en begrenset autorisasjon på visse vilkår».

Det betyr at han ikke har lov til å drive som selvstendig lege, men eventuelt må arbeide under veiledning i en underordnet stilling i spesialhelsetjenesten.

Flåttlegen i Nydalen i Oslo er blitt berømmet for hjelp fra mange pasienter som er blitt rammet av borreliose de siste årene.

Men helsemyndighetene har vært sterkt kritiske til hans behandlingsmetoder med høyere bruk en antibiotika enn det som skal være bra for kroppens immunforsvar. 

Eventyreren Lars Monsen er blant pasientene som har lovprist Luneng for behandlingen.

Her kan du lese en reportasje fra Magasinet om de såkalte Tyskland-testene som har dannet grunnlag for Lunengs behandling.

Bekymring fra Haukeland Statens helsetilsyn opprettet tilsynssak mot Luneng etter en bekymringsmelding fra nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus i Bergen i mai i fjor og seinere fra en fastlege.

Ifølge klagene har Luneng stilt diagnose over telefon.

I mars i fjor fikk han en advarsel fra Helsetilsynet for å ha behandlet en pasient med store mengder antibiotika på sviktende grunnlag - og uten å ta hensyn til at pasienten hadde diagnosen MS.

29 leger i fjor I hele 2012 var det ialt 29 leger som mistet autorisasjonen - halvparten for rus, sju for faglig svikt og seks for ikke å ha tatt hensyn til tidligere advarsler.

Luneng har tre ukers ankefrist, og i neste instans vil det være Statens helsepersonellnemnd som behandler en eventuell klagesak.

Helsetilsynets tilbakekalling av legeautorisasjoner er ikke tidsbegrenset.

- Legen må eventuelt søke om å få autorisasjonen tilbake, opplyser kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media