Malaysierne har fått svarte bokser fra ulykkesfly

En av de ukrainske separatistlederne overleverte natt til tirsdag de svarte boksene fra det nedskutte flyet til malaysiske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nasjonale sikkerhetsråd sa etter overleveringen at boksene så ut til å være i god stand.

- Her er de, de svarte boksene, sa den selvutnevnte statsministeren i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Borodaj, da de svarte boksene ble plassert på et bord i et rom som var fullpakket av journalister.

Siden passasjerflyet til Malaysia Airlines ble skutt ned forrige torsdag, har det vært et mysterium hvor de svarte boksene, som egentlig er oransje og inneholder taleregistrator og fredsskriver, var blitt av.

Borodaj lover også at de prorussiske separatistene innfører en våpenhvil i en radius på ti kilometer rundt åstedet slik at etterforskerne kan få gjøre jobben sin.

Kontroll over åstedet Væpnede menn fra separatistenes militser har hatt full kontroll over åstedet, der de har rotet gjennom vraket av flyet og passasjerenes eiendeler og nektet internasjonale eksperter adgang.

Bilder viste militssoldater som fraktet bort noe som lignet på de svarte boksene, men noen av separatistene nektet for at de hadde funnet dem.

Håpet om at de svarte boksene skal gi en forklaring på hva som skjedde med flyet, er trolig ikke stort. Flyet fungerte trolig som normalt helt til det plutselig eksploderte, og det er neppe informasjon å hente fra samtalen i cockpiten siden flygerne trolig ikke rakk å se raketten før den traff.

Det beste beviset på at flyet ble skutt ned og hvem som er ansvarlig, ville være rester av raketten som traff flyet. Men det er sterk mistanke i Ukraina og vestlige land om at separatistene har forsøkt å fjerne slike bevis fra åstedet.

Borodaj benyttet også pressekonferansen til å avvise at prorussiske separatister hadde noe med nedskytingen av flyet å gjøre.

- Selvfølgelig forsøker Ukraina å skylde på oss for nedskytingen, men det er løgn. Vi har ikke den kapasiteten, sier opprørslederen.

Tog med lik på vei Kort før de svarte boksene ble overlevert, forlot toget med levningene av 280 av passasjerene stasjonen i Torez for å kjøre til Kharkiv, 300 kilometer borte, der nederlandske eksperter skal identifisere dem.

Nederland var hardest rammet av katastrofen, siden 193 av de 298 om bord på flyet, var nederlandske statsborgere.

De døde lå og råtnet i fire dager i åkeren der flyet styrtet og siden i togvogner i Torez, mens raseriet vokste i Nederland, Australia og andre hardt rammede land over at separatistene nektet eksperter adgang til åstedet.

Den ukrainske regjeringen sier at 282 lik og 87 kroppsdeler til de resterende 16 ofrene er funnet.

(NTB)


OVERLEVERTE: Den prorussiske opprørslederen Aleksandr Borodaj, som er den selvutnevnte statsministeren i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, overleverte i natt svarte bokser til malaysiske myndigheter på en pressekonferanse. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT
OVERLEVERTE: Den prorussiske opprørslederen Aleksandr Borodaj, som er den selvutnevnte statsministeren i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, overleverte i natt svarte bokser til malaysiske myndigheter på en pressekonferanse. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer