27 DREPTE:  Til sammen har 27 personer mistet livet etter at filippinske opprørere proklamerte at et område i Malaysia var filippinsk. Statsminister i Malaysia, Najib Razak (til venstre bak kista) er her sammen med andre representanter fra regjeringen under begravelsen til flere politimenn som mistet livet under sammenstøt med opprørere. Foto: EPA / SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN / NTB SCANPIX
27 DREPTE: Til sammen har 27 personer mistet livet etter at filippinske opprørere proklamerte at et område i Malaysia var filippinsk. Statsminister i Malaysia, Najib Razak (til venstre bak kista) er her sammen med andre representanter fra regjeringen under begravelsen til flere politimenn som mistet livet under sammenstøt med opprørere. Foto: EPA / SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN / NTB SCANPIXVis mer

Malaysiske styrker angriper filippinske opprørere

Malaysiske styrker gikk tirsdag til aksjon mot en væpnet filippinsk gruppe som har satt seg fast på Borneo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 27 mennesker er drept siden de filippinske opprørerne for tre uker siden landet på kysten av Borneo i delstaten Sabah og proklamerte området som del av et filippinsk islamsk sultanat.

Opprørernes okkupasjon av området er den verste sikkerhetskrisen i Malaysia på flere tiår. Den har anskueliggjort lovløsheten som hersker i farvannet mellom Malaysia og Filippinene, og avdekket mangler i Malaysias sikkerhetsopplegg.

Operasjonen for å gjenerobre området ble innledet tidlig tirsdag morgen etter at regjeringen sendte sju bataljoner fra hæren for å forsterke de lokale politistyrkene.

To politimenn og tolv militante ble drept da sikkerhetsstyrkene fredag forsøkte å stramme grepet rundt den væpnede gruppa. Dette utløste mer vold, og i løpet av helgen ble seks politimenn og sju av opprørerne drept.

Gruppa hevder at de er etterkommere av sultanatet Sulu i den sørlige delen av Filippinene, som også hersket over deler av det nordlige Borneo i hundrevis av år.

Malaysia har avvist kravene, og den filippinske regjeringen har forgjeves forsøkt å overtale den væpnede gruppa til å vende hjem.

(NTB)