GÅR AV: Maldivenes president Mohamed Nasheed går av. Her snakker han under en konferansen i Male tirsdag 7.februar 2012. FOTO: REUTERS/TVM
GÅR AV: Maldivenes president Mohamed Nasheed går av. Her snakker han under en konferansen i Male tirsdag 7.februar 2012. FOTO: REUTERS/TVMVis mer

Maldivenes president går av etter politiopprør

Forsvaret på Maldivene benekter imidlertid at presidenten ble utsatt for et kupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten på Maldivene, Mohamed Nasheed, går av etter flere ukers demonstrasjoner og et opprør innenfor politiet.

- I den nåværende situasjonen vil det være best for landet om jeg trekker meg. Jeg ønsker ikke å styre landet med jernhånd, sa den avtroppende presidenten i en TV-overført pressekonferanse tirsdag.

Han påpekte at dersom han hadde blitt værende ved makten, ville det ha medført at myndighetene måtte bruke vold mot eget sitt folk.

Tidligere samme dag tok en gruppe politimenn kontroll over den statlige TV-stasjonen og oppfordret folk å være med på å styrte presidenten. De opprørske politifolkene startet overføring av sendingene til en opposisjonell kanal på rikskringkastingen.

Deltok i demonstrasjoner Noen soldater og flere polititjenestemenn sluttet seg også til demonstrantene som de siste tre ukene har protestert mot presidenten.

Forsvaret på Maldivene benekter imidlertid at presidenten ble utsatt for et kupp.

- Det er ikke noe kupp. Definitivt ikke et kupp, sa forsvarstalsmann og oberst Abdul Raheem Abdul Latheef til nyhetsbyrået AFP.

Han sier imidlertid at hæren rådet presidenten til å trekke seg.

- Det var hans initiativ, fortsetter Latheef.

Sammenstøt Obersten sier også at soldater har brukt tåregass og gummikuler i sammenstøt med demonstranter og politi utenfor forsvarets hovedkvarter i hovedstaden Male.

- Sporadiske sammenstøt startet etter midnatt og fortsatte fram til klokka 8 i morges, sa han tirsdag.

Demonstrasjonene startet for noen uker siden etter at presidenten beordret militæret til å pågripe straffedomstolens øverste dommer Abdullah Mohamed. Nasheed anklager dommeren for å støtte tidligere president Maumoon Abdul Gayoom og favorisere opposisjonen.

Pågripelsen utløste en forfatningskrise, og presidenten har selv måttet forsvare seg mot anklager om at han oppfører seg som en diktator.

Første valgte president Nasheed kom til makten i 2008, etter å ha vunnet landets første demokratiske valg. Han hadde som mål å innføre fullt demokrati i øynasjonen, etter 30 år med Gayoom som president.

Nasheed spilte en sentral rolle på klimatoppmøtet i København i 2009, hvor han argumenterte sterkt for en global klimaavtale, skriver Ritzau. Maldivene ligger i Indiahavet, og stigende havnivå som følge av den globale oppvarmingen, truer med å oversvømme øystaten. (NTB)

DEMONSTRANT: De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner mot regimet på Maldivene. Her holder en demonstrant opp en plakat med ønske om demokratiske rettigheter som lov og orden, 29.januar 2012. FOTO: MALDIVES/  REUTERS/Dinuka Liyanawatte
DEMONSTRANT: De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner mot regimet på Maldivene. Her holder en demonstrant opp en plakat med ønske om demokratiske rettigheter som lov og orden, 29.januar 2012. FOTO: MALDIVES/ REUTERS/Dinuka Liyanawatte Vis mer