<strong>BER OM FORTGANG:</strong> Riksrevisor Per-Kristian Foss mener helseminister Bent Høie (H) må trappe opp arbeidet dersom alle aktører i helsevesenet skal være i gang med elektronisk utveksling av pasientopplysninger ved utgangen av 2014.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BER OM FORTGANG: Riksrevisor Per-Kristian Foss mener helseminister Bent Høie (H) må trappe opp arbeidet dersom alle aktører i helsevesenet skal være i gang med elektronisk utveksling av pasientopplysninger ved utgangen av 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Målene er ikke nådd

Riksrevisor Per-Kristian Foss ber helseminister Bent Høie sale på i arbeidet med å få på plass elektronisk utveksling av pasientopplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utveksling av pasientopplysninger mellom helseforetak, kommuner og legekontor kjennetegnes fortsatt ved mye bruk av papir. Den elektroniske samhandlingen er kommet klart lengst mellom helseforetak og legekontor, skriver Riksrevisjonen i en fersk rapport.

- Det gjenstår en betydelig innsats for å nå Stortingets mål om at alle aktørene skal ha kommet i gang med meldingsutveksling innen utgangen av 2014, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Riksrevisjonen påpeker at meldingsutveksling mellom helseforetak og mellom helseforetak og kommunale pleie- og omsorgstjenester i stor grad kjennetegnes ved bruk av papir, herunder faks.

- Ikke effektivt Mellom helseforetak og legekontor er det utstrakt bruk av elektroniske meldinger. Likevel sendes pasientopplysninger ofte samtidig både elektronisk og på papir, noe som innebærer bruk av doble rutiner og merarbeid for aktørene.

Bruk av papir og doble rutiner innebærer at meldingsutvekslingen ikke utføres effektivt, og at de opprinnelige nasjonale målene for arbeidet ikke er nådd.
Alle nødvendige nasjonale standarder for meldingsutveksling er ikke utviklet. Videre er tekniske løsninger som allerede er utviklet, ikke tatt i bruk av alle aktørene eller de benyttes ikke i tråd med forutsetningene. Dette er viktige årsaker til fortsatt bruk av papir i meldingsutvekslingen, heter det i Riksrevisjonens rapport.

- Adresseregisteret fungerer heller ikke tilfredsstillende. Et velfungerende adresseregister er viktig for at meldinger skal nå riktig mottaker og for at det skal bli en sikker utveksling av pasientopplysninger, sier Per-Kristian Foss.

Helse- og omsorgsdepartementets styring og virkemiddelbruk har ikke vært tilstrekkelig tilpasset mål, status og utfordringer på området.

- For å sikre standardiserte løsninger, framdrift i innføringen av elektronisk meldingsutveksling og legge til rette for avvikling av papirrutiner, må nå tekniske mangler og svakheter utvikles og utbedres, sier Per-Kristian Foss.

Varsler tiltak Statsråd Bent Høie er enig med Riksrevisjonen i at Helsedirektoratet bør utvikle alle nødvendige nasjonale meldingsstandarder og vil følge opp Norsk Helsenett SFs utvikling og forbedring av Adresseregisteret, heter det i pressemeldingen fra Riksrevisjonen.

Statsråden vil også følge opp de regionale helseforetakene slik at utviklede tekniske løsninger blir innført og tatt i bruk. Høie mener at den samlede virkemiddelbruken har gitt en positiv vekst i bruk av elektroniske meldinger og at det siden 2012 har vært stor aktivitet hos aktørene. Statsråden varsler en gjennomgang av ikt-organiseringen i helse- og omsorgssektoren.

Riksrevisjonen er enig i at det har vært en positiv utvikling siden 2012, men vurderer at det fortsatt er behov for en betydelig innsats for å nå målet om at alle aktørene skal ha etablert elektronisk meldingsutveksling innen utgangen av 2014.

- Helse- og omsorgsdepartementet bør derfor styrke den samlede virkemiddelbruken for å sikre framdrift i arbeidet med at helseforetak, kommuner og legekontor etablerer en effektiv og sikker elektronisk meldingsutveksling, skriver Riksrevisjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer