LYSET KOM TILBAKE:   Etter femten år i skyggenes dal har kunsteren Oddbjørg Husøy (79) malt 12 nye oljemalerier. - Det var utrolig da bandasjen etter øyeoperasjonen ble fjernet, sier hun. FOTO: METTE-HELENE BERGER AMUNDSEN, ANDØYPOSTEN.
LYSET KOM TILBAKE: Etter femten år i skyggenes dal har kunsteren Oddbjørg Husøy (79) malt 12 nye oljemalerier. - Det var utrolig da bandasjen etter øyeoperasjonen ble fjernet, sier hun. FOTO: METTE-HELENE BERGER AMUNDSEN, ANDØYPOSTEN.Vis mer

Maler igjen etter femten år med grå stær og minus 14

Legene ville ikke operere Oddbjørg (79) før hun ble blind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Da kunstneren Oddbjørg Husøy (79) fikk grå stær på toppen av ekstrem nærsynthet (minus 14 og minus 9) for femten år siden, måtte hun stenge atelieret og gi opp malerkarrieren. 

Legene ville ikke operere før hun ikke hadde noe lysglimt å tape — i praksis når hun ble blind. Hun belaget seg på et liv med hvit stokk.

Underet startet da hun oppsøkte en ny øyelege i fjor, som sendte henne til øyeavdelingen i Universitetssykehuset Nord-Norge  i Tromsø (UNN).

Det var mye nytt på området og nye, flinke folk, slik hun forsto spesialisten.  

Ett år seinere har hun malt 12 nye malerier, skrevet en diktsamling og lært seg å bruke pc, forteller Andøyposten.  

- Utrolig opplevelse - Det  var en helt utrolig opplevelse da bandasjen over det svakeste øyet ble tatt bort et døgn etter operasjonen. Jeg begynte med briller som småjente i fem-seks års alderen, og nå så jeg plutselig lys og farger som jeg aldri hadde gjort, sier Oddbjørg Husøy til Dagbladet. 

En måned seinere i fjor sommer opererte sykehuset også det andre øyet, og i løpet av et par blunk var kunstnerkarrieren i gang igjen.

Da forlaget forlangte at manus til diktsamlingen Konkyliens sang måtte leveres elektronisk, fikk hun datteren til å lære henne å bruke pc.

Det var det knapt noen som visste hva var da hun sist hadde arbeidssyn godt nok til å håndtere et tastatur.  

-  Jeg har sett nok til å greie det daglige i et liten leilighet. Men da familie og kunstnervenner fortalte meg for mange år siden at fargene i maleriene ikke var slik jeg trodde, ja da skjønte jeg det var slutt. Og så er jeg i gang igjen med lesebriller på minus en og to som eneste hjelpemiddel, konstaterer comeback-kunstneren fra Nordmela i Andenes.  

Ikke noe mirakel Overlege Siv Grønlie ved øyeavdelingen på UNN er glad for hver lykkelige pasient som ser lyset igjen.  

- Det er ikke mirakeloperasjoner vi utfører. Slik grå stær-operasjoner har vært gjort over hele landet i mange år. Vi har gradvis fått litt bedre utstyr og litt mer erfaring, og dermed kan vi hjelpe flere enn før. De aller fleste får en bedre tilværelse, sier overlege Grønlie til Dagbladet.  

Hun gleder seg stadig over pasienter som for eksempel blir i stand til å kjøre bil igjen.  

10 - 20 minutter Kort fortalt gjør øyekirurgene en 10 — 20 minutter lang operasjon der øyelinsen med grå stær blir erstattet av en kunstig linse med innlagt korreksjon for vanlige synsendringer — altså to fluer i en smekk.  

- Det spesielle med denne historien er at den opererte har fått godt nok syn tilbake til å bruke farger på en profesjonell måte, sier overlegen. 

Hennes tankekors er at det er ett års ventetid på en slik operasjon ved henne sykehus mot bare noen uker ved sykehus sørpå.  

- Fritt sykehusvalg gjelder jo også her, men det er flest eldre pasienter som ikke er vant med å reise så langt. Derfor velger mange å vente i kø her isteden.