Måler muskler med Putin

Idag måler den russiske opposisjonen muskler med president Vladimir Putin. Store demonstrasjoner holdes i Moskva. I går ransaket politiet hjemmene til opposisjonens ledere.

ETTERFORSKER: Russlands mest kjente blogger, Alexei Navalny, fikk i går besøk av politiet. Her bæres beslaglagt materiale ut av Navalnys leilighet. Idag utfordrer han president Putin, med å mobilisere flest mulig demonstranter. (AP Photo/Leonid Lebedev)
ETTERFORSKER: Russlands mest kjente blogger, Alexei Navalny, fikk i går besøk av politiet. Her bæres beslaglagt materiale ut av Navalnys leilighet. Idag utfordrer han president Putin, med å mobilisere flest mulig demonstranter. (AP Photo/Leonid Lebedev)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens demonstrasjon, på Russlands grunnlovsdag, kommer etter at president Putin på fredag signerte en hastelov som dramatisk øker bøtene for å delte i ikke-autoriserte demonstrasjoner.

I de beste familier En av dem som fikk hjemmet sitt ransaket i går var Xenia Sobtsjak, datteren til president Putins politiske mentor, og ordfører i St. Petersburg på begynnelsen av 1990-tallet, Anatolij Sobtsjak. Det var Sobtsjak som gjorde Putin til poltiker, men han døde i 2000.

- De ydmyket meg, de ydmyket meg mer enn en gang. Jeg trodde aldri jeg ville si dette. Men det er så bra at min far ikke ikke var her, og så dette, sier Xsenia Sobtsjak til Dozhd, en nettbasert TV-kanal.

Xenia Sobtsjak sier at politietterforskere kom på døra hennes i går morges, og forlangte tilgang til hennes private korrespondanse. I tillegg tok de med seg en safe med 1.2 millioner dollar i kontanter. Sobtsjak har vært vurdert som «umulig å røre» på grunn av farens nære vennskap og betydning for Putin. Sobtsjak var også Putins professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i St-Petersburg på slutten av 1970-tallet.

Xenia Sobtsjek, som er en av Russlands mest kjente TV-ansikter, og en profilert kjendis, sluttet seg til opposisjonen etter det påståtte valgfusket ved parlamentsvalget  før jul i fjor.

USA bekymret USA er dypt bekymret for det de kaller den «tilsynelatende trakasseringen» av russiske opposisjonsledere.

- Satt i sammenheng reiser disse tiltakene alvorlige spørsmål om vilkårlig lovanvendelse for å begrense tale- og forsamlingsfriheten, sier talskvinne i amerikansk UD, Victoria Nuland.

De mest framtredende lederne av opposisjonen fikk besøk av politiet i går, og beskjed om å melde seg for politiet idag klokka 11. 00 lokal tid, en time før demonstrasjonen begynner, klokka 12. 00, eller klokka 14. 00, norsk tid.

Vakt med kalashnikov Også Russlands mest kjente blogger, Aleksej Navalny, fikk besøk av politiet. Politi væpnet med kalashnikov holdt vakt utenfor leiligheten hans i de 13 timene politiet ransaket leiligheten hans.

- Kom til demonstrasjonen, slik at den neste ransakingen ikke blir i ditt hus, sa han.

Dagens demonstrasjon har myndighetenes tillatelse.

Anti-Putin protestene i Moskva og andre russiske byer er brotestbølgen som ikke vil dø. Putins politiske bevegelse, Enhetlig Russland, tok for to uker siden initiativet til en ny lov som dramatisk vil øke bøtene for å delta i ulovlige demonstrasjoner.

Dyr straff Opprinnelig skulle deltakelse i ulovlige demonstrasjoner straffes med bøter inntil 300 000 norske kroner. Men summen er siden justert ned til 60 000, som likevel er en uoverkommelig straff for en normal inntekt, som sjelden er høyere enn 100 000 norske kroner.

Den russiske presidentens menneskerettighetsombud er en av flere som har bedt president Putin om ikke å signere loven. Men fredag skrev presidenten under på loven, som har blitt rettskraftig på rekordtid.

Når den russiske opposisjonen idag strømmer ut i gatene i Moskva klokka 14. 00 norsk tid, er det for å vise at de har muskler. Selv om Kreml, med både drakoniske straffer, og med trakassering av opposisjonsledere, har tatt av seg hanskene for å slåss.

TIL AVHØR: Ksenia Sobchak, datteren til president Putins politiske mentor, Anatolij Sobtsjak, kom til politiavhør i Moskva i formiddag. Her ankommer hun politistasjonen.  EPA/MAXIM SHIPENKOV
TIL AVHØR: Ksenia Sobchak, datteren til president Putins politiske mentor, Anatolij Sobtsjak, kom til politiavhør i Moskva i formiddag. Her ankommer hun politistasjonen. EPA/MAXIM SHIPENKOV Vis mer